11:11 / 03.02.2019.

Autor: M.Š./HRT

Nova politička platforma Možemo

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Zagrebu je u nedjelju predstavljena inicijativa za osnivanje nove političke platforme Možemo.
Na Markovu trgu u Zagrebu predstavljena je nova politička platforma - Možemo. Riječ je o članovima lokalnih inicijativa i nezavisnih lista, većinom iz Zagreba, središnje Hrvatske, Dalmacije i Istre.

U središtu pozornosti platforme koja je najavila izlazak na izbore za Europski parlament i parlamentarne izbore jesu obrazovanje, zdravstvo i socijalna nejednakost.  

- Odlučili smo se politički aktivirati na državnoj razini jer ne možemo gledati kako političke elite vode zemlju u propast, kako već 30 godina nemaju ideju razvoja zbog koje bi većina ljudi živjela bolje - rekao je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš).

Kad je riječ o političkom određenju, Tomašević dodaje sljedeće.

- Mi smo široka, progresivna, nova politička platforma. Želimo okupiti primarno birače od krajnje lijevog, preko zelenog sve do socijaldemokratskog. No vjerujem da će zbog tema koje ćemo istaknuti u prvi plan za nas glasovati i šire biračko tijelo od onih koji se možda tako politički definiraju.

- Nejednaki smo pred sudovima, nejednako nas se štiti od nasilja, nejednaki smo u pristupu obrazovanju i zdravstvenim ustanovama. Sigurni smo da možemo bolje te pozivamo one koji vide Hrvatsku kao egalitarno, demokratsko i održivo društvo da nam se pridruže - kazala je docentica s FPZG-a Danijela Dolenec.

Damir Bakić, profesor na PMF-u, a koji je bio protukandidat Damiru Borasu na izborima za rektora zagrebačkog sveučilišta, ističe da ova platforma nije samo početak njihova djelovanja, već da je ona poziv svima za uključenje i sudjelovanje.

- Naše je društvo zarobljeno klijentelizmom i korupcijom. Za to vrijeme rastu siromaštvo, nejednakost, osjećaj besperspektivnosti. Temeljni javni servisi poput zdravstva, pravosuđa i obrazovanja nazaduju. Javni se prostor otuđuje, okoliš se degradira. Mi kao društvo zaostajemo za samim sobom iz godine u godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!