Nova velika akcija USKOK-a, sumnja se da je INA oštećena za više stotina milijuna kuna

27.08.2022.

Zadnja izmjena 22:05

Autor: Danijela Novak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Brojna uhićenja diljem zemlje, sumnja se da je INA oštećena za više stotina milijuna kuna

Brojna uhićenja diljem zemlje, sumnja se da je INA oštećena za više stotina milijuna kuna

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Završeno je pretraživanje stanova, kuća i ureda uhićenih u novoj akciji policije i USKOK-a. Riječ je o više osoba u Zagrebu te na osječkom, splitskom i šibenskom području. Sumnja se da su malverzacijama u trgovanju plinom - oštetili INA-u i još jedno trgovačko društvo za čak 850 milijuna kuna. Očekuje se njihovo ispitivanje u USKOK-u, koje će se najvjerojatnije provesti sutra. Osim policije i USKOK-a u razotkrivanje malverzacija bili su uključeni Ured za sprečavanje pranja novca, Ministarstvo financija i Porezna uprava. Među privedenima su direktor sektora prirodnog plina u INA-i te predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

HRT-ova novinarka Matea Šeparović u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako cijeli dan traju pretresi kuća, stanova i ureda osumnjičenih koje USKOK sumnjiči da su pribavili sebi imovinsku korist veću od 850 milijuna kuna i to na štetu dva trgovačka društva u transakcijama s prirodnim plinom.

Istaknula je kako je HRT ranije doznao da je Ured za sprečavanje pranja novca blokirao određene iznose na bankovnim računima i udjele u investicijskim fondovima veće od 800 milijuna kuna.

- Doznali smo da je ovo povijesna blokada i prema zakonskom roku trebala bi postati i sudska blokada, rekla je Šeparović.

Dodala je i kako je ispitana predsjednica uprave tvrtke Plinara s osječkog područja i umirovljenik, otac predsjednika sektora za plin u INA-i. Upravo na računu umirovljenika bila je pozamašna svota novca i to je bio svojevrsni alarm poreznoj upravi i nadležnim tijelima da pokrenu istragu koja je trajala gotovo dvije godine.

Od jutra uhićenja i premetačine diljem Hrvatske.

"... a odnose se na više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kaznena djela pranja novca, priopćio je USKOK.

Riječ je, kako se neslužbeno doznaje, o kupnji plina po nižoj i preprodaji po višoj cijeni. Jutros je pretražen i stan direktora u Ini Damira Škugora. Cijeli slučaj, tvrde u Ministarstvu financija, mjesecima su pratile stručne službe Porezne uprave. 

"Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva", priopćeno je iz Ministarstva financija.

Drugo zvučno ime među uhićenima ono je predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Josipa Šurjaka.

- Kolega Šurjak je u drugom mandatu predsjednik komore, on je prilično dobro vodio komoru, i to me iznenadilo. Koliko je on u cijeloj priči involviran, navodno je vlasnik te nekakve firme, ali to će daljnja istraga pokazati, rekao je Berislav Živković, odvjetnik.

Porezni stručnjak i konzultant Vlado Brkanić smatra da je čudno što nitko u Ini nije primijetio da nešto nije u redu.

- Pazite, sve je na temelju ugovora i redovnih transakcija obavljano, tako da je jako bitno što će INA tu reći - da li se oni osjećaju prevarenim...malo je to i dugo trajalo - cijela jedna poslovna godina, s jednim enormnim prihodom u jednoj tvrtki koja nije imala nikakvog poslovanja, i onda u sliedećoj godini 2 milijarde prometa i 150 milijuna kuna čiste dobiti, rekao je Vlado Brkanić, porezni stručnjak i konzultant.

Iz Ine su poručili da ne mogu komentirati policijske istrage koje su u tijeku te da surađuju s istražiteljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!