08:52 / 19.03.2020.

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Novak: "Najvažnije je da zdravstveni sustav funkcionira"

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pojasnio je kako je bolnica organizirana i kako funkcioniraju odjeli - najvažnije je da bolnica radi i sva medicinska skrb je dostupna, jedino ne radi ono što nije hitno, to će morati pričekati.
Iznimno je važna organizacija i zaštita zdravstvenog osoblja i građana koji borave u bolnicama. U KBC Zagreb do sada je zabilježeno 5 slučaja zaraze liječnika i to je ono što zabrinjava javnost. Kakav je trenutačno sustav rada bolnice i kakve su najnovije poruke za građane, u Studiju 4 je govorio Milivoj Novak, pomoćnika ravnatelja KBC-a Zagreb.

Što se tiče jutrošnje situacije u bolnici, Novak kaže da od jučer nema novih razbolijevanja osoblja, što je jako dobro. Komentirajući podatak o 99 zaraženih osoba u RH, smatra da je to manje od očekivanog, a puno, puno manje no što su se bojali.

Pojasnio je kako je bolnica organizirana i kako funkcioniraju odjeli - najvažnije je da bolnica radi i sva medicinska skrb je dostupna, jedino ne radi ono što nije hitno, to će morati pričekati. Na pitanje ima li bolnica dovoljno zdravstvenog osoblja, kaže da ima - svi potencijalno oboljeli kontakti, njih 140, su kod kuće.

- Nemamo prenesenu infekciju niti na jednog bolesnika. Ovog trenutka možemo pokriti sve što treba, dio ljudi je u pričuvi i čekaju kada se prva ekipa premori, da se vrate na posao. Sve potrebe ćemo moći pokriti, rekao je Novak.

U Italiji je, zbog velikog broja oboljelih, preopterećeni zdravstveni sustav gotovo kolabirao, Novak kaže da su se toga bojali, no srećom, učili su na tuđim greškama i iskustvima.

- Najvažnije je da zdravstveni sustav funkcionira. Zato se svi trebamo pridržavati uputa kriznog stožera, smatra.

Smatra da većina građana nije svjesna što epidemija korone znači - prije nekoliko tjedana smo mislili da je to nešto što se događa drugima.

Bolnice su prije nekoliko dana ušle u treću fazu borbe protiv koronavirusa, Novak kaže da je ulaz u bolnicu strogo kontroliran, svaki bolesnik koji želi ući u bolnicu je prije ulaska trijažiran. Na taj način maksimalno smanjuju šansu da virus uđe u bolnicu.

Ponovio je da je najvažnije od svega slušati savjete kriznog stožera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!