18:45 / 06.04.2021.

Autor: HRT/E.L.S.

Novaković Matanić: Imamo divnih, ali i jako ružnih priča

Marina Novaković Matanić

Marina Novaković Matanić

Foto: HRT / HRT

Iako je Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece tražio sastanak s ministrom Aladrovićem još prema godinu dana, susret je održan danas i zadovoljni su, izjavili su nakon sastanka predstavnici.


Za tjedan dana će se sastati ponovno s akcijskim planom koji planiraju napraviti za udomiteljstvo. Otvorili su određene teme koje zabrinjavaju udomitelje jer smatraju da umjesto unaprijed, idu unazad.

- Imamo divnih, ali nažalost i jako ružnih priča, koje se trebaju zaustaviti. Radi se o zaštiti udomiteljske obitelji, ali je prije svega zaštita djece. Često puta nakon što izađu iz udomiteljske obitelji djeca su prepuštena sama sebi, što je nedopustivo - rekla je Marina Novaković Matanić iz Foruma za kvalitetno udomiteljstvo.

I ministar Aladrović je izrazio zadovoljstvo održanim sastankom, izmjenom mišljenja i konkretnim dogovorima.

- Potrebno je u akcijskom planu uključiti kvalitetnije udomiteljstvo, točnije korekcije zakona o udomiteljstvu sa svim pretpostavkama koje udruge ističu kao bitnije kako bi se kvalitetni sustav razvio. Jedna od stvari je deinstitucionalizacija, pomicanje skrbi za djecu iz institucija prema udomiteljskim obiteljima - naglasio je te najavio da će nakon konzultacija s udrugama biti formiran zakonodavni akt, ali i provedbene upute i akte koje će udomiteljstvo staviti na ono društveno mjesto kojemu pripada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!