Novaković: Postajemo tijelo koje sankcionira, a ne prevenira

14:17 / 06.12.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HTV

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković

Foto: HTV / HRT

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković rekla je u Studiju 4 da je krucijalna pogreška novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa postaje tijelo koje sankcionira, a ne prevenira. 

Preporuke GRECO-a (tijelo Vijeća Europe) stigle su prije više od godine dana i tamo je rečeno da Povjerenstvo treba jačati alate provjere i još puno drugih stvari. U međuvremenu je napravljen novi Zakon koji je te preporuke trebao implementirati, neke preporuke su stavljene u Zakon, ali neke se stvari nisu mijenjanje i njih se može maknuti, nemaju funkciju. Prošli tjedan je bila plenarna sjednica GRECO-a na kojoj je izvršena prva evaluacija onog što je učinjeno, no budući da Zakon još nije donesen, takav izvještaj može biti djelomičan i nedovoljno detaljan da bismo znali je li Zakon dobar, rekla je Novaković.


Gdje je predlagatelj krucijalno pogriješio?


- Mislim da je krucijalna pogreška u tome što se tijelo koje je prvenstveno preventivno pokušava pretvoriti u represivno tijelo, iako se tvrdi suprotno. Nama ostaju sankcije, a ono što nam ne ostaje je prevencija, kazala je.

 

- Dužnosnik apsolutno treba biti transparentan, savjestan i vjerodostojan i u onom trenutku kada ovaj Zakon stupi na snagu, dužnosnik više ne odgovara za svoju transparentnost i savjesnost. Mi smo osnovani kako etičko tijelo, a sada nakon 10 godina prakse ovo tijelo svodimo na administraciju, kazala je Novaković.


Je li izvješće GRECO-a pozitivno ili negativno?


- Cjelovit izvještaj je objavljen prije više od godinu dana, a kako je došao u vrijeme najgoreg stanja vezanog za koronavirus, nitko nije obraćao pažnju na njega. Za zadnji izvještaj s plenarne sjednice ne znam hoće li ga pravosuđe prevoditi i kada će ga objaviti, rekla je.

Sporni članak 5. koji se odnosi na svjesno ili nesvjesno primanje mita


- To je glupost. Intencija zakonodavca je da načela transparentnosti i savjesnosti poveže s nekom drugom povredom zakona. Naprimjer, kod zapošljavanja imate povjerenstvo, zatim cijeli tijek koji je transparentan i na kraju potpisujete za osobu za koju ne biste trebali potpisati - to su načela. Sada imate situaciju da zakonodavac može reći da možeš potpisati, ali ako si primio mito, onda bi tu povredu, primanje mita, trebalo povezati s nekim načelom, npr. načelom transparentnosti, savjesnosti, vjerodostojnosti. Drugim riječima, trebali biste čovjeku reći: Primio si mito i bio si nesavjestan. Pa ne može se primiti mito i biti savjestan. Spajanje općih načela s povredama zakona, nema smisla, rekla je Novaković.


O slučaju Posavec?


- Rekla sam da to puno govori o nama i da nam je očito dobro. Čim birači ponovno biraju osobe koje na duši imaju neke od koruptivnih radnji, to puno govori o nama samima. Mislim da smo već oguglali na korupciju, ali mi kao društvo moramo dizati razinu jer to nije dobro za nikoga, a prije svega za državu. Pa nama to djeca gledaju, mislite li da je to poruka koju želimo dati društvu? upitala je.


Predmet "ministar Banožić" 


- Imamo nekoliko predmeta vezanih za ministra Marija Banožića. Zatražena je dokumentacija koju čekamo, i to će potrajati mjesec do dva dok ne dođe na Povjerenstvo, kazala je Novaković.


Je li izgubljena bitka protiv korupcije?


- Izvan Hrvatske vide da se radi o krivom smjeru. U novom se zakonu doista radi o člancima koji su preventivni, nemaju niti sankciju, rekla je .


Za slučaj Tomislava Karamarka rekla je da nije bio u dosegu Povjerenstva i da je on sam odstupio. Mi nemamo ovlasti da nekome naredimo da netko odstupi, dodala je. 


Što bi značilo kad bi Povjerenstvo izgubilo svoj status?


- Ima ovaj Zakon i dobrih strana, Povjerenstvo će dobiti neke nove dužnosti. No apsolutno se gubi kontrola i ne postoji nijedno tijelo u Hrvatskoj koje će dužnosnika kontrolirati kad npr. ide na put. To je osnovna transparentnost i to su informacije koje javnost treba znati. To više nije u djelokrugu našeg posla i to je loša poruka. Dajete poruku zemlji koja je 3. ili 4. odostraga u EU-u po percepciji korupcije - unatoč svemu, ne treba biti transparentan. Ne znam tko bi smislio takvu poruku osim onoga tko sam sebi hoće pucati u nogu, zaključila je Novaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!