Policija predstavila svoje nove limuzinske Fordove

15.12.2022.

13:07

Autor: Dnevnik/HRT/A.S./Hina

Na policijskoj akademiji održana primopredaja 175 vozila

Na policijskoj akademiji održana primopredaja 175 vozila

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Nova policijska vozila, iz drugog kontingenta koji uključuje isporuku 175 Ford Focusa u limuzinskoj izvedbi, predstavljena su u četvrtak na Policijskoj akademiji, a zamijenit će dosadašnje Citroene kojima istječe najam.

- Danas krećemo s drugim kontingentom isporuke novih vozila i kontinuiranim zanavljanjem voznog parka MUP-a. Tijekom ove godine proveden je postupak javne nabave za 492 vozila putem operativnog i financijskog leasinga na razdoblje od pet odnosno četiri godine, ovisno o vrsti i opremi vozila, u ukupnom iznosu od 142 milijuna kuna", kazao je načelnik MUP-ova Sektora prometne tehnike Zrinko Topić.

Precizirao je kako je riječ o ukupno 175 osobnih vozila, 64 njih za prijevoz uhićenih osoba, 164 za prijevoz policijskih službenika, po deset za prijevoz opasnih tvari i prijevoz tereta, 15 za prijevoz pasa te 50 operativnih vozila za potrebe Ravnateljstva civilne zaštite.

Topić je najavio kako nakon isporuke 175 Fordova do sredine iduće godine biti sukcesivno isporučeno preostalih 317 vozila.

Govoreći o karakteristikama novonabavljenih fordova, naglasio je kako je riječ o vozilima s motorima zapremine 1500 kubičnih centimetara i 120 konjskih snaga koja su, između ostaloga, opremljena HLA sustavom pomoći za kretanje uz brijeg, automatskim mjenjačem, setom zračnih jastuka te novom svjetlosno-zvučnom i komunikacijskom opremom.

- Time se povećava sigurnost i komfor rada policijskih službenika tijekom obavljanja svojih zadaća. Vozila su u jamstvenom roku tijekom cijelog razdoblja operativnog leasinga i na taj način se smanjuju troškovi održavanja, zaključio je.


Govoreći o primopredaji novog kontingenta od 175 policijskih vozila marke ford focus, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je naveo kako je riječ o dobrim vozilima koja su primjerena zadaćama policijskih službenika.

- Uvijek kada je u putanju opremanje policije može i treba biti bolje. Međutim, činjenica je da smo u našem mandatu pitanje opreme za hrvatsku policiju skinuli s medijskih naslovnica. To više nije neuralgična točka sustava o čemu su mediji izvješćivali čitav niz godina, rekao je.

Božinović je podsjetio kako je samo ove godine za potrebe MUP-a nabavljeno oko tisuću vozila.

- Ispunjavamo ono zbog čega i jesmo tu, a to je da stvorimo hrvatskoj policiji najbolje moguće uvjete. Postavili smo standarde u dinamici i kvaliteti nabave kako hrvatski policajac više ne bi bio u poziciji da koristi staru i neadekvatnu opremu i na tom tragu ćemo nastaviti i ubuduće, poručio je.

Božinović: U potpunosti smo spremni funkcionirati kao članica Schengena

Davor Božinović ustvrdio je kako je Hrvatska od 1. siječnja u potpunosti spremna u policijskom dijelu funkcionirati kao država članica schengenskog područja.


- Sve je spremno, to je proces koji smo radili paralelno s finalizacijom svih aktivnosti vezanih za odluku na razini Vijeća ministara unutarnjih poslova EU. Sve radnje, kada je u pitanju hrvatska policija, pokrenute su na vrijeme i provode se, kazao je Božinović na Policijskoj akademiji nakon primopredaje novih policijskih vozila.

Upitan o sigurnosnim mjerama ispred sjedišta Vlade i zgrade Hrvatskog sabora na Markovom trgu uoči današnjeg prosvjeda osoba s invaliditetom, odgovorio je kako o tome razmišljaju oni koji prate sigurnosnu situaciju i predlažu rješenja.

- Dobro je i poželjno da se svatko bavi onim u čemu je stručan i za što je obučen. Kao ministar, ne mogu utjecati na sigurnosne procjene i kako sustav treba odgovoriti na činjenicu da smo suočeni s većim ili manjim stupnjem rizika, rekao je te za ogradu na Markovu trgu kazao kako je riječ o privremenom rješenju zbog građevinskih radova na Gornjem gradu.

Božinović se osvrnuo i na najavljeni doček hrvatskih nogometnih reprezentativaca u nedjelju na Trgu bana Jelačića.

Policija počela pripreme i prije razgovara o dočeku reprezentacije


- Na razini Vlade sve koordinira nadležno Ministarstvo turizma i sporta. Policija je krenula u pripreme i prije nego što se uopće počelo razgovarati na tu temu. Detalji će se usaglašavati svakodnevno na sastancima u kojima izravno sudjeluje glavni ravnatelj policije', istaknuo je.

Napomenuo je kako je svaki javni skup zahtjevno organizirati, ali i dodao kako postoji iskustvo i neke naučene lekcije s prošlih dočeka.

- Dinamiku i brzinu kretanja su dobrim dijelom odrađivali u sinergiji nogometaši i navijači. S obzirom na kvalitetu koju pokazuje hrvatska nogometna reprezentacija u kontinuitetu, pripreme policije će, prema svemu sudeći, postati sastavni dio rada hrvatske policije"+, kazao je Božinović i najavio kako će na dočeku biti čitava Vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!