Filipović: Ne bježim od nespretnih izjava i pozivam sve da zajedno gledamo u budućnost

29.04.2022.

13:32

Autor: M.M./HRT

Predstavljanje novih ministara

Predstavljanje novih ministara

Foto: HTV / HRT

Saborski zastupnici izglasali su dva nova ministra, Davora Filipovića i Marina Piletića, te novu potpredsjednicu Vlade Republike Hrvatske, Anju Šimpragu.

- Danas sam izabrana za potpredsjednicu vlade svih ljudi u RH. Velika je bura na moru, a mi smo jedan mali čamac. Nadam se da će Vlada RH s današnjih pojačanjem ovaj mali čamac uvesti u sigurno pristanište, rekla je Šimpraga.

Filipović je istaknuo kako je za njega ovo velika čast i odgovornost:

- Učinit ću sve da doprinesem daljnjim uspjesima Vlade RH.

- Od 2008. godine stavio sam se na raspolaganje svojim sugrađanima kao zamjenik gradonačelnika. Do dana današnjeg obnašao sam dužnosti zahvaljujući povjerenju svojih sugrađana i sada se stavljam na raspolaganje predsjedniku Vlade, Hrvatskom saboru i svima kojih se ovaj resor tiče, rekao je Piletić i dodao da je glavna zadaća Vlade RH poboljšati trendove na tržištu rada, te da će u kontinuitetu provoditi tu politiku. 

Filipović: Ne bježim od nespretnih izjava i pozivam sve da zajedno gledamo u budućnost

Na upit zašto Ćorić odlazi s ministarske funkcije rekao je:

- Gospodin Ćorić je odlično radio svoj posao. Kada se komentira njegov rad, dovoljno je reći da iza njega ostaje LNG terminal koji je jako važan u ovoj situaciji, kao jedan strateški projekt koji nam omogućava sigurnu opskrbu plinom u ovim teškim trenucima. Mogu komentirati njegov rad, koji mislim da je bio dobar. Napraviti LNG terminal u svom mandatu, nije mala stvar, rekao je Filipović.

Rekao je kako je s Ćorićem obavio nekoliko razgovora.

- Uputio me, dao mi je jednu široku sliku što se tiče ministarstva, sljedeći tjedan ću se detaljno upoznati sa svime i dat ću sve od sebe da rezultati tog ministarstva budu na ponos svima nama, rekao je.

- Ne postoji škola za ministra, ali zadatak ministra je da se okruži vrhunskim stručnjacima u svim područjima. Moja vrata su otvorena prema svima iz nevladinog sektora. Sve ono što je dobro i kvalitetno ću prihvatiti, rekao je Filipović.

Istaknuo je da je u kampanji za gradonačelnika dao neke nespretne izjave.

- Utakmica ne završava zadnjih sučevim zviždukom nego onda kada svi koji su igrali izvuku neke pouke. Ja sam svoje pouke izvukao. Napredovao sam u nekim segmentima, neke su moje izjave i pogrešno interpretirane. Bit ću partner i gradu Zagrebu i ostalim gradovima kako bi svi zajedno išli naprijed, rekao je Filipović. 

Rekao je da mu je premijer Plenković ukazao veliko povjerenje, veliku čast i veliku obvezu da pokaže sve što zna.

- Voljan sam danonoćno raditi na dobrobit svih građana kako bi dao doprinos gospodarstvu. Ne bježim od nespretnih izjava i pozivam sve da zajedno gledamo u budućnost, istaknuo je. 

Šimpraga: Mi nemamo rok trajanja

Upitana za izjavu premijera Andreja Plenkovića da je moguć povratak članova Vlade ako se dokažu da nisu krivi, a koja se odnosi i na njezina prethodnika Borisa Miloševića, rekla je da oni 'nemaju rok trajanja'.

- Mi smo mladi ljudi, željni raditi pokazati ono najbolje i najviše što znamo i slijedit ćemo svaku odluku koju donese predsjednik Vlade, poručila je. Dodala je da misli da će se s tim složiti i novi ministar rada Marin Piletić koji je naslijedio Josipa Aladrovića koji je također pod istragom. Radit ćemo najbolje što znamo, a kolege koje su bile prije nas dali su svoj doprinos poslu koji su obavljali. Ako procjene budu takve i ne podignu se optužnice, vidjet ćemo što će se dalje dešavati, poručila je Šimpraga.

Najavila je da će kao potpredsjednica Vlade raditi na donošenju Nacionalni plan zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije koji je, dodala je, već pri kraju. Trebamo, istaknula je donijeti i Nacionalni plan za ravnopravnost spolova, ali i raditi na planu revitalizacije Grubora u Šibensko-kninskoj županiji, što već na Vladi doneseno kao zaključak te operativne programe za pripadnike nacionalnih manjina. Sve ono što Ured potpredsjednika radi, ja ću s guštom i povjerenjem, časno i pošteno obavljati svoju dužnost i dati doprinos u ovome svemu, najavila je nova potpredsjednica Vlade.

Za Anju Šimpragu na dužnost potpredsjednice Vlade glasalo je 77 zastupnika dok je 51 bilo protiv.

Piletić: Glavna zadaća poboljšati trendove na tržištu rada

Novi ministar rada Marin Piletić (HDZ) poručio je u petak nakon potvrde u Saboru da će mu glavna zadaća biti poboljšanje trendova na tržištu rada i najavio da će s ministrom financija vidjeti koliko se iz proračuna može izdvojiti za umirovljenike zbog projicirane inflacije od 7,8 posto.

 - Nakon lokalnih dužnosti, stavljam se na raspolaganje premijeru, Hrvatskom saboru i svima kojih se tiče resor koji preuzimam. Glavna zadaća je poboljšati trendove na tržištu rada i smatram da ću tu politiku provoditi u kontinuitetu, izjavio je novi ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nakon što je dobio potrebnu većinu glasova.

Piletić kaže da će mu najveći izazov biti odnosi s dosadašnjim kolegama gradonačelnicima, znajući što je on radio kao gradonačelnik u vezi raspisivanja javnih natječaja i osiguravanja financijskih sredstava za projekte u socijalnoj komponenti.

U četvrtak je Vlada donijela odluku o projektu Zaželi koji zanima čitavu Hrvatsku, a rok za projekt je ograničen na godinu dana.

- Teško je u lokalnoj sredini zapošljavati desetke dugo nezapošljivih žena, koje pružaju pomoć u kući za stotine sugrađana u potrebi, a onda to prestane. Vlada je zato promptno reagirala i već idući tjedan možemo očekivati predstavljanje poziva za taj projekt, najavio je Piletić.

Na pitanje hoće li ići na proslavu Praznika rada, odgovorio je da će svakako ići, ali prije toga ide na obilježavanje "Bljeska" u Okučanima. Pridružit će se sindikatima na proslavi 1. svibnja u Novskoj, a već je prije izglasavanja popio kavu s njihovim predstavnicima.

Već u ponedjeljak o nedostatku kapaciteta za smještaj djece

Upitan boji li se štrajkova i urušavanja mirovinskog sustava, kaže kako se ne boji inače ne bi prihvatio odgovornost koju ima ministar.

Za nedostatak kapaciteta za smještaj djece u domove najavio je da će to biti tema već prvog radnog dana u ponedjeljak.

Vladine projekcije rasta inflacije na 7,8 posto, što će se pogoditi umirovljenike kao najugroženiju skupinu, Piletić namjerava riješiti tako što će saslušati prijedloge predstavnika umirovljenika i potom sjesti s ministrom financija kako bi vidjeli koliko Vlada iz proračuna može izdvojiti za umirovljenike. Najavio je i namjeru reguliranja radnog statusa u IT industriji i kreativnim sektorima, naglasivši da 50 posto start-upova u Hrvatskoj potječe iz Novske, kojoj je do sada bio na čelu.

Za Piletića je glasalo 77 zastupnika i 49 protiv, a na novu dužnost prisegnuo je riječima: Tako mi pomogao Sveti Josip Radnik.

Zbog njegova odlaska u Vladu u Novskoj će se morati održati novi izbori za gradonačelnika, što je dužnost koju je obnašao već u drugom mandatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!