Novi detalji istrage Europskog tužiteljstva u slučaju afere "Sortirnica"

07.04.2023.

19:27

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Novi detalji istrage Europskog tužiteljstva u slučaju afere "Sortirnica".

Novi detalji istrage Europskog tužiteljstva u slučaju afere "Sortirnica".

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Izlaze novi detalji istrage Europskog tužiteljstva u slučaju afere "Sortirnica". Prema navodima medija, prvo-osumnjičeni Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix navodno je u samo 14 minuta neosnovano podigao ukupnu cijenu gradnje sortirnice za više od pola milijuna eura.

Suradnja između Grada Rijeke i Tehnixa navodno je započela još 2012. godine, a kao prvi kontakt između grada i Horvata navodi se e-mail kojeg je bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poslao nekolicini svojih tadašnjih suradnika među kojima i uhićenoj bivšoj pročelnici Ireni Miličević.

I dok Đuro Horvat negira krivnju, navodno je potvrdio da ga je upravo Obersnel uputio na djelatnike Grada da s njima dogovori što je potrebno.

Ja ne vidim što bi bilo sporno. Svaki taj mail ja sam proslijedio uvijek nadležnim pročelnicima odnosno direktorima komunalnih društava koji bi mogli biti zainteresirani za rješenje ili proizvod koji se nudi. Godine 2012. sigurno nitko nije planirao da će 2020. biti osigurani novci za nabavu sortirnice. Prilično smiješno, rekao je Obersnel. 

- To su bili neki prvi kontakti iz kojih se naravno nije moglo razabrati da će se stvarno desit neki posao. A ako je do posla došlo, došlo je kroz tekst javnog natječaja. Ne sudjelujem u ovim operativnim radnjama u kontekstu pripreme natječaja i tehničkih detalja, istaknuo je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!