Afera "Sortirnica": za četvero istražni zatvor, ostavka šefice riječke Čistoće

05.04.2023.

Zadnja izmjena 21:01

Autor: Eugen Husak/Matea Šeparović/Dnevnik/B.A./T.D./P.F./HRT/Hina

Matea Šeparović o aferi "Sortirnica"

Matea Šeparović o aferi "Sortirnica"

Foto: Dnevnik / HRT

Određen je istražni zatvor za četvero uhićenih u aferi "Sortirnica". Za Đuru Horvata, vlasnika tvrtke Tehnix, pritvor nije zatražen zbog njegove dobi. On se vratio u Donji Kraljevec i ondje obratio novinarima. Uhićeni su jučer ispitani u Uredu europskog javnog tužitelja zbog sumnji u pronevjeru novca iz europskih fondova, a u vezi s izgradnjom riječke sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi. Petero uhićenih u aferi "Sortirnica" noć je provelo na zagrebačkim Oranicama.

 

Gradili su sortirnicu, a onda su ih istražitelji sortirali u istražni zatvor. Sudac istrage odlučio je zbog malverzacija u natječaju na mjesec dana zatvoriti bivšu riječku pročelnicu Irenu Miličević, njezinu desnu ruku Eddyja Ropca, direktoricu gradske Čistoće Jasnu Kukuljan i čakovečkog poduzetnika Darka Žagara.

Optužba najavljuje ispitivanje 18 svjedoka. Obrana najavljuje žalbe. 

Zbog visoke životne dobi, nakon noći provedene u policiji, međimurski poduzetnik Đuro Horvat jedini je osumnjičenik pušten kući. I dalje tvrdi da je nevin. Podsjeća da je izumio i zaštitio jedinstvenu tehnologiju koju mnogi traže, a ne znaju je proizvesti. 

No, europski istražitelji misle suprotno. Neslužbeno doznajemo da su pronašli Horvatove e-mailove u kojima traži da mu se sredi posao. Istražitelji smatraju i da su zaposlenici Grada Rijeke učinili sve da se Horvatova rješenja, kao i tvrtka, privilegiraju.

U takvoj igri, ističu istražitelji, Horvatova tvrtka i partneri zaradili su oko pola milijuna eura više od realne vrijednosti. Horvatov odvjetnik odgovara da je riječ o provjereno najučinkovitijoj tehnologiji.

Zbog sudjelovanja u aferi SDP je do daljnjeg suspendirao poduzetnika Horvata.

Riječki HDZ poručuje da uhićenja znače kraj mita o uspješnoj SDP-ovoj vlasti u najvećoj utvrdi te stranke. S nacionalne razine pak stiže poruka da HDZ vjeruje u presumpciju nevinosti za razliku od licemjerne oporbe.

SDP uzvraća da ova afera nema preveliku političku dimenziju jer uhićeni zaposlenici Grada nisu članovi stranke.

A ti ljudi u Gradu, od kolega su, tvrde europski istražitelji, dobivali niz upozorenja da rade nezakonito te da će i Grad i svi uključeni jednom snositi posljedice. Danas su se one, čini se, počele ostvarivati. 

U nastavku pratite tijek događaja:

Direktorica riječke "Čistoće" podnijela ostavku

Odvjetnici će se žaliti na određivanje istražnog zatvora

Svih četvero okrivljenika u slučaju "Sortirnica" u istražni zatvor

Neosnovano uvećanje cijena

Horvat stigao kući i dao izjavu

Horvatov odvjetnik: Bio je pod velikim stresom, sad se dobro osjeća

EPPO pokrenuo istragu

Predložena blokada računa Horvatove tvrtke

Utvrđena materijalna šteta iznosi 506.561,82 eura

Istražni zatvor zatražen za sve osim Horvata

Božinović o uhićenjima

Sumnje u malverzacije s novcem iz fondova Europske unije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!