12:29 / 12.05.2021.

Autor: Martina Klić/Dnevnik u podne/IMS/HRT

Novi DNK laboratorij omogućit će masovno paralelno sekvenciranje u forenzičkoj dijagnostici

 Novouređeni DNK laboratorij

Novouređeni DNK laboratorij

Foto: HTV / HRT

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu otvoren je novouređeni DNK laboratorij. Suvremena oprema omogućit će masovno paralelno sekvenciranje u forenzičkoj dijagnostici. To će uvelike olakšati identifikaciju posmrtnih ostataka, što je velika nada za obitelji stradalih hrvatskih branitelja i civila. Za njih još 1866 i dalje se traga. vrijednost projekta je 5 milijuna kuna, a osigurala ih je Vlada.

- Možemo raditi da tako kažem uvjetno i one situacije gdje nemate dovoljno genomske DNA, gdje jednostavno smo pred zidom. Sada nam to omogućuje, radimo analizu mitohondrijskog genoma cjelokupnog i šta je još važno, možete raditi uspješno, dobiti identifikaciju potvrdnu ako nemate najbliže srodnike već imate recimo daljnje srodnike, kazao je Milovan Kubat, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.


- Šaljem snažnu poruku obiteljima koje toliko dugo iščekuju sudbinu svojih najmilijih da je ovo snažan iskorak u tom pogledu, rekao je Tomo Medved, ministar hrvatskh brnitelja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!