[VIDEO] Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

13.05.2021.

16:24

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Autobuse, kamione i osobna vozila koji će ulaziti u Hrvatsku preko graničnog prijalaza Bajakovo pregledavat će novi mobilni rendgen

Autobuse, kamione i osobna vozila koji će ulaziti u Hrvatsku preko graničnog prijalaza Bajakovo pregledavat će novi mobilni rendgen

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Autobuse, kamione i osobna vozila koji će ulaziti u Hrvatsku preko graničnog prijalaza Bajakovo pregledavat će novi mobilni rendgen koji je nabavila Carinska uprava. Uređaj je vrijedan milijun i 800 tisuća eura i mnogo je bolji od svih kojima se carina dosad koristila u svakodnevnom radu.

Skenira vozilo s čak devet kamera i može detektirati drogu, eksploziv, duhan - što ga čini jednim od najnaprednijih sustava na tržištu. Skener ima dva načina rada i u samo sat vremena može pregledati čak 100 kamiona.

- Ima automatski način rada, jedan operater je dovoljan za kompletan proces skeniranja, uopće nije potrebno više ljudi jer se sam navodi pomoću kamera i to je puno brži proces skeniranja - rekao je Damir Dobrina član Uprave Securitas Hrvatska d.o.o.

Cilj nabave ovog uređaja nije samo sprječavanje krijumčarenja, što je naša temeljna zadaća, nego i ubrzavanje prometnih tijekova na ovom graničnom prijelazu za kojeg znamo da je u RH daleko najopterećeniji, dodao je Mario Demirović, ravnatelj Carinske uprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!