Novi paket mjera olakšat će život samostalnim umjetnicima

14.03.2023.

19:27

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik HTV-a/HRT

Novi paket mjera olakšat će život samostalnim umjetnicima

Novi paket mjera olakšat će život samostalnim umjetnicima

Foto: HTV / HRT

Novi paket mjera olakšat će život i samostalnim umjetnicima, kojima će nakon izglasavanja izmjena i dopuna Zakona o doprinosima, mirovine ipak biti nešto veće. U Zakonu je, naime, i povećanje koeficijenta po kojemu država uplaćuje doprinose samostalnim umjetnicima. Očekuje se da će i taj Zakon stupiti na snagu 1. travnja.


Od krizne 2009. godine kada je koeficijent za izračun doprinosa za samostalne umjetnike smanjen s 1,2 posto na 0,8 posto, ništa se nije mijenjalo. To bi se ovim izmjenama Zakona trebalo vratiti na staro. Ne sasvim zadovoljni, samostalni umjetnici ipak se nadaju većem koeficijentu.

- Mirovine onih koji su sad išli u mirovinu i onih koji će ići narednih godina u mirovinu će biti izuzetno male, tako da smatramo da je povećanje koeficijenta na 1,8 barem na neki način bi ispravilo nepravdu koja nam je nanesena, kazao je Hrvoje Kovačević, predsjednik UO-a Zajednice samostalnih umjetnika.

- Jako dugo treba da ponovno dođemo do istog, i da iskoračimo ponovno unaprijed. Ali nadam se da ćemo mi napraviti sad jedan malo veći korak unaprijed da nadoknadimo sve ono što smo propustili, rekla je Snježana Babić Višnjić, predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Koeficijent 1,8 je zaposlene umjetnike, pa se samostalni, kojima doprinose plaća država, osjećaju diskriminirano.

- Moramo reći da su profesionalni samostalni umjetnici u Republici Hrvatskoj oni umjetnici koji ne opterećuju proračun svojim plaćama, božićnicama i ostalim davanjima, koji žive od svojih honorara, koji zadovoljavaju visoke kriterije da bi uopće mogli doći u obzir da im država plaća doprinose za mirovinsko, naglašava Urša Raukar Gamulin, saborska zastupnica (Zeleno-lijevi blok). 

Uskoro će se mijenjati i kriteriji po kojima se dodjeljuje status samostalnog umjetnika, a time i pravo da im država uplaćuje doprinose. Dosad je to bila razina zarade te produktivnost umjetnika. 

- U sklopu izrade cjelovitog zakona o umjetnicima uredit ćemo status i onih umjetnika koji imaju pravo na uplatu doprinosa, ali i brojnih umjetnika koji su izvan tog sustava, a posebno nam je pokazala pandemija u kako su teškoj situaciji, kaže ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Sutra se u Saboru, po hitnom postupku, raspravlja o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima. Samostalni umjetnici o svojoj su situaciji pisali raznim klubovima zastupnika, pa se očekuje žustra rasprava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!