Detalji proljetnog paketa mjera, nova lista proizvoda sa zamrznutim cijenama

14.03.2023.

Zadnja izmjena 12:18

Autor: HRT/D.M.

El primer ministro y sus ministros presentaron el cuarto paquete de medidas

El primer ministro y sus ministros presentaron el cuarto paquete de medidas

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković s ministrima predstavio je detalje novog, četvrtog paketa mjera za ublažavanje inflacije i porasta cijena energenata. Paket je vrijedan 1,7 mlrd. eura. Vlada će i dalje ograničavati cijene osnovnih namirnica uz manje promjene. 

- Nastavljamo s istim političkim zamislima. Cilj Vlade je dati odgovor na globalnu energetsku krizu s kojom smo suočeni. Želimo mjerama ublažiti rast cijena energenata za građane i gospodarstvo. Nadalje želimo maksimalno ih zaštititi od inflacije. Treće je da se jednokratnim potporama pomogne ciljanim skupinama, onima koji su najugroženiji, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković

Za ublažavanje cijena energije 1,18 mlrd. eura


Cijena struje ostat će ograničena još šest mjeseci, a plina idućih godinu dana. Povećava se potpora najugroženijima. Kako je predstavio premijer, za ublažavanje cijena energije planom je predviđeno 1,18 mlrd. eura. 

- Nastavljamo cijenu struje za kućanstava na 0.059 eura za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna, a potrošnja preko 2500 kWh je 0,088 eura. Ova se mjera odnosi na više preko 2.115.552 mjerna mjesta. S potrošnjom se od 1. travnja kreće od nule, poručio je premijer.    Galerija
Cijena za poduzetnike, Foto: HTV/HRT
Cijena za malo poduzetništvo, Foto: HTV/HRTCijena za malo poduzetništvo, Foto: HTV/HRT

Za ublažavanje rasta cijena plina 150 mil. eura


- Po porastu cijena plina Hrvatska je predzadnja u EU-u, zadnja je Mađarska. Prosječan porast cijena plina u EU-u bio je 92%, a u RH samo 13%, istaknuo je. Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje ista, a vrijednost mjere je 95 mil. eura. Cijena za kućanstva zadržava se do 1. travnja 2024. Za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom od 10 GWh ostaje ista. Vrijednost je 55 mil. eura. Porezne olakšice za energente za grijanje vrijedne su 35 mil. eura. 

Produljuje se, također do travnja iduće godine, i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica, za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, a vrijednost mjere je 35 milijuna eura.

Galerija
Cijena plina za kućanstva, Foto: HTV/HRT
Potpora za poduzetnike, Foto: HTV/HRTSnižena stopa PDV-am grijanje, Foto: HTV/HRTSnižene trošarine na gorivo, Foto: HTV/HRT

Za zaštitu od inflacije 169 milijuna eura  


Vrijednost mjere za potporu umirovljenicima je 75 mil. eura. Od toga je potpora jednokratnim naknadama za 696.000 umirovljenika s mirovinom do 610 eura 64 mil. €. Oni s mirovinom do 260 € dobit će 160 € pomoći, s mirovinom od 260 do 330 € dobit će 120 €, s mirovinom od 330 do 470 € - 80 €, a oni s mirovinom od 470 do 610 € - 60 € dodatka. Isplate će ići u travnju, najkasnije do srpnja. Ukida se dodatan doprinos za zdravstveno osiguranje za 32.000 umirovljenika čije su mirovine iznad prosječne neto plaće. Vrijednost mjere je 13 mil. eura. 

Galerija
Prezentacija novih mjera, Foto: HTV/HRT
Isplata jednokratne nanknade, Foto: HTV/HRT

Također, 69.000 ugroženih kupaca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije, za što će biti osigurano 40 milijuna eura. Taj status imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade (ZMN), nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, a mjesečna naknada povećava se na 70 eura.

Potpore nezaposlenima, braniteljima i umjetnicima


Korisnici ZMN-a imat će i dalje pravo i na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge, a produljuje se i naknada za troškove nabave ogrjevnog drva za 35.000 korisnika (vrijednost mjere je 4 milijuna eura). 

Naknade u sustavu socijalne skrbi i potpore za nezaposlene hrvatske branitelje ukupno su vrijedne 35 milijuna eura, potpore korisnicima doplatka za djecu 9 milijuna eura, a samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna 2,3 milijuna eura (povećava im se koeficijent za izračun osnovice plaće s 0,8 na 1,2).


Jednokratnu novčanu naknadu od 100 eura dobit će 60 tisuća nezaposlenih (ukupno 6 milijuna eura), a nepromijenjena će ostati cijena obroka za studente (vrijednost potpore za 111 tisuća studenata ukupno je 8 milijuna eura). Primateljima dječjeg doplatka isplatit će se u travnju posebna novčana naknada (128 tisuća obitelji odnosno 230.000 djece), a ovisno o broju djece iznosit će od 45 do 160 eura. 

Galerija
Naknade za troškove energije, Foto: HTV/HRT
Jeftinije ogrijevno drvo, Foto: HTV/HRTPotpora umirovljenicima, Foto: HTV/HRT

Manje izmjene u košarici proizvoda s fiksiranom cijenom


Premijer je najavio i manju izmjenu u košarici proizvoda čija je cijena fiksirana te će na sjednici Vlade u četvrtak donijeti odluku kojom se iz košarice "miču" svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso, te će ubuduće fiksna cijena biti za osam proizvoda.

Prema prijedlogu, za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža - 1,72 eura za litru (do sada 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3,79 eura za kilogram.Ograničenje cijena proizvoda

Ograničenje cijena proizvoda

Foto: HTV / HRT

Kontinuirani državni intervencionizam


Odgovarajući na pitanja novinara premijer Andrej Plenković rekao je da povećanje neoporezivog dijela plaće nije bila tema jučerašnjeg sastanka GSV-a, a nitko nema što prigovarati ovakvim voluminoznim paketima. 

- Sve što mi radimo je da bi standard ljudi bio veći. Teme porezne politike su važne, ali to nije ono o čemu danas govorimo, odgovorio je na novinarsko pitanje. Istaknuo je da je cilj ovog paketa mjera da, unatoč krizi, RH bude u fazi da gospodarski rast bude bolji nego što sami procijenimo.


Na pitanje o rebalansu proračuna, rekao je da je on tehničko sredstvo kako bi financije bile stabilne i solidne. 

- Dio će ići preraspodjelama, a kad dođe trenutak za rebalans, napravit ćemo ga, rekao je.


Na pitanje kakav efekt očekuje na kraju godine na stopu inflacije, rekao je da je procjena da su plaće u mandatu ove Vlade rasle, i to više nego što je kumulativno rasla inflacija u posljednjih 7 godina. 

- Poanta je da očekujemo da se stopa inflacije smanjuje. Procijenili smo oko 6% za ovu godinu, a ove su mjere usmjerene na to da se smanji stopa inflacije, rekao je.


- Ovo što radimo zadnjih godina je kontinuirani državni intervencionizam. Smatramo da postoje trenuci kada je jedino država ta koja svojim mehanizmima može pomoći građanima i gospodarstvu, rekao je. Istaknuo je da je danas situacija na tržištu rada takva da može raditi tko želi. Posla ima, plaće rastu, i to svuda, i u privatnom sektoru i u javnim i državnim službama.

Revizija još u HEP-u, dokapitalizacija uskoro


Odgovarajući na pitanja novinara, ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da revizija poslovanja HEP-a još traje i da će rezultate iznijeti kad bude gotova.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će se HEP dokapitalizirati "uskoro" te istaknuo da HEP, posebno u trenutačnim okolnostima energetske krize u kojima mu na teret pada dobar dio subvencija za struju i plin, treba ostati u državnom vlasništvu. Kada je riječ o cijenama goriva, rekao je da će one biti i dalje regulirane, pa i za vrijeme turističke sezone.

- Tko hoće premium gorivo, ima tržišne cijene, rekao je Plenković. Upitan bi li Hrvatska sudjelovala u izgradnji novoga bloka Nuklearne elektrane Krško, odgovorio je da je Hrvatska načelno spremna biti partner Sloveniji u tom poslu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!