08:01 / 25.04.2020.

Autor: HRT/Hina

Novi podaci o epidemiji koronavirusa

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj je jučer prvi put bilo više onih koji su ozdravili u odnosu na trenutačni broj bolesnih.
U Hrvatskoj su u posljenja 24 sata preminule 3 osobe, a zabilježeno je 7 novozaraženih osoba, priopćio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu na konferenciji za novinare u 14 sati.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u zadnja 24 sata zabilježeno 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom te da su 3 osobe preminule. Testirano je 30 913, od čega 700 novih. 2016 je slučajeva bolesnika. Sve tri osobe bile su s kroničnim bolestima. Na respiratoru je 21 bolesnik, što znači da nema novih osoba na respiratoru. Hospitaliziranih je 316, što znači 9 manje nego jučer.

Oporavljenih i otpuštenih iz ustanova je 498, što je 13 više u odnosu na jučer. I kod kuće je 536 oporavljenih, što je 39 više u odnosu na jučer. 1034 je ukupan broj oporavljenih.

- Trenutačni uspjeh nije slučajan on je rezultat zajedničkog promišljanja i discipline, stoga smo mišljenja da nije potrebno mijenjati recept koji daje dobre rezultate. Poštujmo potrebu fizičkog razmaka, održavajmo pitanje higijene i dezinfekcije prostora, ističe Beroš.

Davor Božinović na pitanje o javnom prijevozu i njegovm funkcioniranju kaže kako je to zadaća onih koji organiziraju prijevoz, prijevozničkih tvrtki, njihovih zaposlenika i vozača.

- Kazao bih uz vrlo visoku vjerojatnost da će i korisnici njihovih usluga, odnosno putnici, voditi vrlo dobro računa o tome kakva je situacija u pojedinom prijevoznom sredstvu i jesu li sve mjere poduzete da se izbjegne rizik po njihovo zdravlje, smatra Božinović. Opširnije

● Broj umrlih od koronavirusa premašio je u subotu 200.000, a očekuje se da će broj zaraženih idućih dana doseći tri milijuna, objavio je Reuters. Više od polovice žrtava je u SAD-u, Španjolskoj i Italiji. Opširnije

● Počinje postupno otvaranje gospodarstva, posljedice blokade već se osjećaju. Od početka krize 20 tisuća radnika ostalo je bez posla, mnogi procjenjuju da će biti gora od one 2008-e. Hoće li koronavirus promijeniti hrvatsku ekonomiju i u kojem smjeru? Trebamo li ovo vrijeme krize iskoristiti za strukturne promjene i okrenuti se domaćoj proizvodnji? Gost emisije Tema dana bio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Opširnije

● Ovomjesečni HRejting donosi i odgovore na pitanja radnicima i umirovljenicima vezana za krizu izazvanu koronavirusom. Strahuju li od gubitka radnih mjesta, smanjenja plaća, neisplate mirovina? Istraživanja je za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od 661 ispitanika. Rezultate je u središnjem Dnevniku HTV-a predstavio Mladen Sirovica. Opširnije

● Trojica hrvatskih vojnika iz sastava 32. hrvatskog kontingenta NATO operacije potpore miru u Republici Kosovo prevezeni su u subotu crnogorskim vojnim helikopterom u splitski KBC, nakon što se na testiranju pokazalo da su pozitivni na koronavirus. Opširnije

Podaci po županijama:

Koprivničko-križevačka županija


U koprivničkom Domu za starije 3 novo oboljela. Opširnije

Grad Zagreb

U Zagrebu je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom i četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite. 

- Tijekom jučerašnjeg dana, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar testirano je 206 uzoraka, od čega je pozitivnih 16 testova, no samo je jedan novooboljeli, dok je 15 retestiranih, kazala je zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić. U posljednja 24 sata, zabilježena su i četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije, a jedan je ugostiteljski objekt na području Maksimira prekršio mjeru ograničenja rada, izvijestio je načelnik Policisjke uprave Zagrebačke Marko Rašić. 

Međimurska županija

Jedanaesti je dan bez novooboljelih osoba korona virusom u Međimurskoj županiji, i još je jedna osoba ozdravila. Od početka pandemije COVID 19 virusom i peta osoba je ozdravila te su, u ovom trenutku, u Međimurju svega tri oboljele osobe koje su dobrog općeg stanja. U protekla 24 sata u Međimurju su testirane 34 osobe i svi su nalazi negativni. Ukupno je do sada testirano 360 osoba.

Ličko-senjska županija

Sedmi je dan otkako u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od Covida19.

Župan Darko Milinović rekao je da je jedna osoba evidentirana u kršenju samoizolacije. Otkrivena je na trajektu, na putu prema Novalji. Ta se osoba, kojoj je propisana ta mjera, vratila iz Austrije i na granici prijavila da će biti na adresi na području Zagreba. No, otišao je u Novalju, gdje mu je službeno mjesto prebivališta. Policija ga nije našla u Zagrebu već na trajektu.

Brodsko-posavska županija

Na području Brodsko-posavske županije deveti dan za redom nema novooboljelih od koronavirusne infekcije. Do sada je zabilježeno ukupno 20 pozitivnih slučajeva. Tri osobe koje su ozdravile, a jedna preminula.

Varaždinska županija 

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj do sada oboljelih time je ostao nepromijenjen na 45, a ozdravilo je ukupno 30 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 13 osoba, a dvije osobe s ovoga područja liječe se u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije jedna je nova osoba pozitivna na koronavirus. SARS-CoV-2 virus. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalazi se četvero pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

Dubrovačko-neretvanska županija

Sedmi dan zaredom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novozaraženih. Od 90 uzoraka poslanih na analizu u petak njih 46 je obrađeno, a 44 je još u obradi. Hospitaliziran je 21 pozitivan pacijent, 12 osoba je na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, osam ih je u sekundarnom objektu odnosno Studentskom domu, a jedan pacijent je u Jedinici intenzivnog liječenja.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih, nalazi jučer testirane 41 osobe su negativni te i dalje ostaje ukupno 30 zaraženih koronavirusom, izvijestio je  županijski Stožer Civilne zaštite. Opširnije

Splitsko-dalmatinska županija

U splitskom KBC-u jutros jer preminuo muškarac rođen 1930. godine. Bio je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije zabilježena novozaražena osoba. Opširnije

Osječko-baranjska županija

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata jedna osoba je novooboljela. Radi se o osobi koja je kontakt već prije oboljele osobe. U osječkom KBC-u liječi se 19 osoba i svi su dobrog općeg stanja. Dosad je u ovoj županiji izliječena 41 osoba.

Krapinsko-zagorska županija

U posljednja 24 sata u Krapinsko-zagorskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom, javlja glasnogovornik županije.

Zadarska županija  

U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena je jedna osoba oboljela od koronavirusa. Tako je broj evidentiranih slučajeva narastao na 85, a 31 osoba je ozdravila. U Općoj bolnici u Zadru liječe se četiri osobe od kojih su dvije na jedinici intenzivnog liječenja,  a u biogradskoj bolnici  je sedmero pacijenata s lakšim simptomima. U izolaciji je 409 osoba. 

Šibensko-kninska županija

Novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području Šibenika. Osoba se ne dovodi u vezu s ranije oboljelima, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Riječ je o osobi s područja Grada Šibenika za koju su epidemiološki izvidi u tijeku.

Istarska županija

U Istarskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Unutar 24 sata ispitano je 49 uzoraka i svi su negativni. Izliječeno je osam pacijenata, što je ukupno 80 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji. Trenutačno su na ispitivanju četiri uzorka brisa.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije deseti dan za redom nema novozaraženih osoba koronavirusom. U protekla 24 sata testirana je 21 osoba i svi nalazi su negativni. Od početka zaraze koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije do danas bilo je potvrđeno 10 oboljelih od kojih je u međuvremenu 6 ozdravilo, dakle još jedna osoba u protekla 24 sata.

Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarko-bilogorske županije trenutno je 331. U posljednjih 24 sata zabilježeno je 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 45 do sada.

● Kina odbacuje pozive na provedbu neovisne međunarodne istrage o porijeklu koronavirusa i kaže da su oni politički motivirani, piše BBC. Opširnije

● S novih 1258 slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, Sjedinjene Države bilježe u petak najniži broj u gotovo tri tjedna, podaci su Sveučilišta John Hopkins. Opširnije

● Belgija će 4. svibnja početi postupno ublažavati mjere u borbi protiv koronavirusa, objavila je vlada te zemlje, jedne od najviše pogođenih covidom-19. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!