Sporni COVID testovi povučeni iz prodaje, oglasilo se i Ministarstvo zdravstva

30.04.2023.

Zadnja izmjena 14:59

Autor: Dnevnik/IMS/Hina/HRT

COVID testovi

COVID testovi

Foto: HTV / HRT

Nakon što je glavni ravnatelj policije Nikola Milina jučer potvrdio da se već neko vrijeme provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnji u krivotvorenje COVID testova, zbog čega je pod istragom Filip Mihalić, već optuženi za krivotvorenje novca i sin bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, u javnost izlaze i novi podaci. U Ljekarnama grada Zagreba iz prodaje su povukli sporne testove.

- U petak 28.04.,preostalo je 3600 komada u našim ljekarnama. Stopirali smo ih u testiranju i prodaji. Stavili smo ih u karantenu dok ne dokažemo jesu li ispravni ili ne, rekla je Kristina Matanić, mag. pharm., Gradska ljekarna Zagreb.

- Ono što treba reći za građane koji su koristili te testove, da dobavljač o kojem govorimo je distribuirao u tom vremenu na sva prodajna mjesta i mjesta gdje su se provodila testiranja, ali prema najnovijim informacijama iz veledrogerija i ljekarna, ljekarne u novije vrijeme naručuju isti taj test od drugog dobavljača, tako da je i dalje u prometu i imaju sve certifikate koji govore da je test validni i može se koristiti, naglasila je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Ministarstvo: Nismo sudjelovali u nabavi testova koji se problematiziraju


Ministarstvo zdravstva priopćilo je u nedjelju da ni u kojem segmentu nije sudjelovalo u nabavi covid testova koji se problematiziraju u javnosti te da s tvrtkom Buryen, nije poslovalo od 1. siječnja 2016. godine.


- Svaku kriminalnu radnju najoštrije osuđujemo te ističemo da Ministarstvo ni u kojem segmentu nije sudjelovalo u nabavi testova koji se problematiziraju u javnosti, poručili su iz Ministarstva.

Ističu kako prema knjigovodstvenoj evidenciji, od 1. siječnja 2016. do danas, Ministarstvo, kao pravni subjekt, nikada nije poslovalo s navedenom tvrtkom koja je u vlasništvu Filipa Mihalića koji je, prema neslužbenim informacijama, pod istragom zbog sumnji u krivotvorenje Covid testova.

Za poslovanje ostalih pravnih subjekata iz područja zdravstva, Ministarstvo nema saznanja.

Tvrtki Buryen zabranjen uvoz jedne pošiljke testova


Ministarstvo navodi i kako je uvidom u evidenciju farmaceutske inspekcije, utvrđeno da je tvrtki Buryen d.o.o., rješenjem iz 2022., zabranjen uvoz jedne pošiljke in vitro dijagnostičkog medicinskog proizvoda Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test Card kineskog proizvođača Xiamen Boson Biotech Co., Ltd., za kojeg nije bilo moguće dokazati da su tijekom transporta bili osigurani odgovarajući uvjeti čuvanja koje je propisao proizvođač.


Navodi i kako je nabava i korištenje robe strateških robnih zaliha regulirana Odlukom Vlade 17. ožujka 2020. godine u sklopu drugog tijela u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem COVID-19 virusa. Slijedom toga, moguće je provjeriti vjerodostojnost informacija vezano za nabavu medicinske opreme s nadležnom institucijom. 


U dijelu provjere ispravnosti testova, Hrvatski zavod za javno zdravstvo validira testove te provjerava sve veće nabave koje je provodila Republika Hrvatska, navodi Ministarstvo.


Nezakonite radnje ne poznaju stranačke boje


Poručuje i kako su u svakoj demokratskoj državi nezakonite radnje, ako se dokažu, individualna odgovornost koja se isključivo temelji na utvrđenim činjenicama odnosno ne poznaje stranačke boje ili bilo koja drugu osobnu pripadnost pojedinca.


Tako i u konkretnom slučaju postupaju hrvatske nadležne institucije kako bi se rasvijetlile okolnosti ovog događaja, priopćilo je Ministarstvo.


Glavni ravnatelj policije Nikola Milina potvrdio je u subotu da se već neko vrijeme provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u krivotvorenje covid testova te da se u istragu uključio i Interpol.


Prema informacijama koje su se neslužbeno pojavile u javnosti, pod istragom je Mihalić, raniji optuženik za krivotvorenje novca. Istraga bi trebala otkriti i je li dio krivotvorenih testova (uvezenih iz Turske), završio u robnim zalihama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!