12:53 / 29.10.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/V.K./M.Š./P.F./HRT

Novi predsjednik UV KB-a Dubrava: Zadatak nije skidati glave

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade izvijestili su o stanju vezanom za koronavirus.
Završena je zdravstvena inspekcija u Kliničkoj bolnici Dubrava - smijenjeno je Upravno vijeće. Kako je potvrđeno HRT-u, novi predsjednik Upravnog vijeća je Silvio Bašić, istaknuti stručnjak i pročelnik Zavoda za neurologiju, a prije mjesec dana imenovan je i državnim tajnikom u Ministarstvu zdravstva.

Razriješena je dosadašnja predsjednica Grozdana Perić te članice Upravnog vijeća Kliničke bolnice Dubrava Veronika Laušin i dr. sc. Irena Jukić. Novim članovima imenovani su Jasminka Hlupić i Vedran Kranjčević.

➡️ Covid-19 - najnovije informacije
➡️ Premijer poziva na solidarnost i odgovornost zbog epidemije
➡️ Fuchs: Najbolja je opcija da škole ostanu otvorene koliko god je to moguće

- Moj prvi potez je odavno počeo kad sam došao u bolnicu u 2008. godine. Trudio sam se podići kvalitetu pružanja usluge našim bolesnicima, kao i velika većina zdravstvenih djelatnika, rekao je novi predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava Silvio Bašić u Dnevniku HTV-a.

Na pitanje hoće li smijeniti ravnatelja bolnice, rekao je da zadatak novog Upravnog vijeća nije da smjenjuje.

-  Nije zadatak da skidamo glave, nego da omogućimo djelatnicima perjanice hrvatskog zdravstva, a to je KB Dubrava, da i dalje maksimalno profesionalno pružaju adekvatnu skrb našim bolesnicima. Ako bude potrebe, poduzet ćemo sve potrebne mjere, rekao je Bašić.

- Nisu bitne formalne odluke, nego da o tome vodimo računa i o bolnici i o bolesnicima koji nisu bolesni od COVID-a, dodao je.

Rekao je da liječnika, a posebno medicinskih sestara nedostaje u cijeloj zemlji, pa tako i kod njih kao i u drugim bolnicama.

- Pokušavamo napraviti najviše što možemo. U procesu je pojačanje kadrova, dolaze i nove medicinske sestre i novi liječnici, rekao je.

Dodao je da cijela Klinička bolnica Dubrava postaje COVID-bolnica jer se očekuje velik priljev bolesnika.

- To će biti onog trenutka kada kapaciteti za COVID-bolesnike budu premali, rekao je. Onima koji smatraju da koronavirus nije opasan, rekao je kako ih moli da dođu volontirati u KB Dubrava ili neki drugi COVID-centar u Hrvatskoj i uvjere se iz prve ruke.


Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak da je Vlada imenovala novo Upravno vijeće KB-a Dubrava nakon što je zdravstvena inspekcija utvrdila propuste u toj bolnici te će novo Upravno vijeće odlučiti o eventualnoj smjeni ravnatelja bolnice Srećka Marušića.

- Manji su propusti utvrđeni u pružanju zdravstvene zaštite, ali je utvrđena i neodgovarajuća razina komunikacije između uprave bolnice i koordinatora za bolničko liječenje oboljelih od COVID-a, izvijestio je Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Ministarstvo zdravstva poslalo je prije tri dana inspekciju u KB Dubrava nakon što je liječnica iz te bolnice u pismu progovorila o situaciji u primarnom respiracijskom intenzivističkom centru.

Na temelju nalaza inspekcije Vlada je odlučila smijeniti dosadašnje članove Upravnog vijeća, a novi članovi odlučivat će o sudbini ravnatelja KB-a Dubrava Srećka Marušića koji i dalje upravlja bolnicom.

- Novo Upravno vijeće sastat će se što je prije moguće i donijeti pravorijek, a ja kao ministar mogu jedino razriješiti ravnatelja u roku od 30 dana ako to ne učini Upravno vijeće, rekao je Beroš.

Na sjednici Vlade o oboljelima i mjerama

Ministar zdravstva Vili Beroš i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade izvijestili su o stanju vezanom za koronavirus.

Ministar Beroš je rekao kako se broj zaraženih u svijetu približava 44 milijuna, a da je preminulih gotovo milijun i dvjesto tisuća.

- Na 248. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj zabilježeno je 2776 novozaraženih, a broj aktivnih slučajeva je 14 031. Na bolničkom se liječenju nalazi 980 bolesnika i njihov broj i dalje raste, rekao je ministar zdravstva i dodao kako je na jučerašnji dan među zdravstvenim radnicima zabilježeno 935 aktivnih te 914 slučajeva samoizolacije.

Beroš je istaknuo kako je 1111 ozdravljenih zdravstvenih djelatnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je na prikrivanje kontakata zaraženih pred epidemiolozima, što znatno otežava borbu s epidemijom. Naveo je da od ukupnog broja novozaraženih (2776) na današnji dan njih čak 2099 ne dolazi iz samoizolacije.

- Prešućivanje, odnosno navođenje kontakata isključivo iz kruga ukućana koji bi ionako bili u samoizolaciji, sve je uočljiviji problem koji dovodi do daljnjeg širenja epidemije i predstavlja izravnu opasnost za zdravstvene ustanove i sustav, ali i ostale resore. To je alarm za krajnje odgovorno ponašanje, apeliram na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera bez iznimke, u svim okolnostima, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

U proteklih tjedan dana zabilježeno je 13.925 novih slučajeva. To je značajan broj s obzirom da čitavo vrijeme raspolažemo epidemiološkim mjerama koje minimalno zalaze u zonu komfora svakoga od nas, a čijom primjenom možemo znatno utjecati na broj zaraženih i umrlih, rekao je.

Veliki dio oboljelih ne zna gdje se zarazio

Izražena je lokalna transmisija bolesti i velik je dio pozitivnih s negativnom epidemiološkom anamnezom, što znači da ne znaju gdje su se zarazili.
Problem je  što te osobe dok ne razviju simptome tijekom perioda inkubacije, mogu prenositi zarazu na članove obitelji, upozorio je ministar.

Bolnički sustav se žurno prilagođava novonastalim okolnostima. Hitni bolnički prijam KB-a Dubrava privremeno je prenamijenjen za potrebe oboljelih od COVID-a, a druge hitne pacijente primat će drugi hitni bolnički prijmi u Zagrebu.

Hitni pacijenti suspektni na COVID-19 zbrinjavaju se prema dosadašnjem rasporedu, a bolnice u Zagrebu su pozvane na povećanje kapaciteta u hitnom prijmu za suspektne bolesnike. Ravnateljima bolnica je preporučeno da zaposle nove njegovatelje, a zdravstveni radnici se preraspodjeljuju u druge ustanove prema potrebama.

Beroš najavio novost: Prednost u testiranju imaju kronični bolesnici i medicinski radnici

U trenutačnoj situaciji prednost za testiranje imaju osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, djelatnici u sustavu socijalne skrbi te osobe u školama, vrtićima, socijalnoj skrbi. Oni koji nisu prioritet za testiranje, a u samoizolaciji su zbog bliskog kontakta te imaju simptome, treba liječnik primarne zdravstvene zaštite, epidemiolog ili školski liječnik, ako se radi o školskom djetetu, tretirati kao oboljelog, tj. uputiti ih u izolaciju od 10 dana od početka simptoma, a njihove bliske kontakte u samoizolaciju - poručio je dodajući kako liječnik primarne zdravstvene zaštite treba ovakve slučajeve prijaviti kao vjerojatne slučajeve putem prijave zarazne bolesti u digitalnoj platformi.

Liječnicima obiteljske medicine je naloženo da evidentiraju kontakte oboljelih, a od 23. listopada uključeno je 122 doktora medicine koji rade pod nadzorom za pomoć epidemiološkim timovima.

Zavodima za javno zdravstvo upućen je dopis za žurnim osnivanjem pozivnih centara radi potrebe za jačanjem praćenja kontakata i pružanjem informacija građanima.

Božinović: Donošenje novih mjera posljedica nepridržavanja postojećih

-
U ovakvoj epidemiološkoj situaciji ključno je da svi shvate važnost održavanja fizičke distance jer sve nove mjere koje se donose posljedica su nedovoljnog pridržavanja postjećih mjera, prije svega onih osnovnih epidemioloških uputa, rekao je Davor Božinović na sjednici Vlade.

Što se tiče eventualno novih mjera, dodao je, one će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije, a jedina brana restrikcijama je ograničavanje bliskih kontakata.

- Moramo biti svjesni da svaki kontakt u ovakoj fazi epidemije izvan preporuka sa sobom nosi rizik zaraze, to je naravno nošenje maski i održavanje osobne higijene, rekao je Božinović na sjednici koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Izvijestio je o aktivnostima stožera Civilne zaštite, gdje su inspektori u suradnji s policijom te timovima lokalnih stožera, u razdoblju od 23. do 28. listopada proveli 26.287 nadzora poslovnih subjekata i ugostiteljskih objekata.

- Dali su 1163 upozorenja, a podnesena su 34 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od milijun i 20 tisuća kuna zbog prekoračenja radnog vremena, neisticanja obavijesti o pridržavanja higijenskih mjera te neodržavanja fizičke distance i nenošenja maski za lice, kazao je Božinović.

Istaknuo je kako je Ravnateljstvo civilne zaštite od posljednje sjednice Vlade izdalo 545.000 artikala zaštitne opreme, odnosno 25,5 tona, u što su uključene maske, rukavice, odijela, dezinficijensi, viziri i termometri.

- U skladištu u Jastrebarskom te regionalnim skladištima u Rijeci, Osijeku i Splitu nalazi se oko 12,9 milijuna različitih artikala zaštitne opreme, naglasio je Božinović.

Podsjetio je kako je prema odluci Nacionalnog stožera provedena mobilizacija zagrebačke sportske dvorane Arena kao tercijarnog centra za liječenje od COVID-a te je dvorana u ovome trenutku opremljena s 420 kreveta s madracima.

- Ravnateljstvo je za potrebe uspostave dodatnih funkcionalnosti Arene mobiliziralo pravne osobe za osiguranje prehrane, posteljine, dezinfekciju prostora, kazao je ministar.

Pokaže li se potreba za mobilizacijom sportskih dvorana u Osijeku, Splitu i Rijeci, dodao je, sva potrebna oprema spremna je za izdavanje u središnjem skladištu u Jastrebarskom i regionalnim skladištima.

Božinović se osvrnuo i na blagdan Svih svetih te poručio građanima da običaj odlaska na groblje prilagode sadašnjem trenutku te da svi koji to mogu odaju počast na neki drugi način, primjerice neodlaskom na groblje.

- Oni koji će ići na groblja, bilo bi dobro da koriste i dane pred blagdan i tjedan nakon kako bi se izbjegle gužve. Važno je da se svi pridržavaju propisanih mjera, poglavito u javnom prijevozu, ali i na groblju, držanja propisanog razmaka, nošenja maski, dezinfekcije i izbjegavanja grupiranja. Samo tako možemo ostati zdravi i epidemiju držati pod kontrolom, zaključio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!