Ministarstvo: korak do dogovora o većim plaćama; sindikati suzdržaniji

22.05.2023.

Zadnja izmjena 16:36

Autor: HRT/D.M.

Prosvjed medicinskih sestara, arhivska fotografija

Prosvjed medicinskih sestara, arhivska fotografija

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

U Ministarstvu zdravstva nastavljeni su pregovori o povećanju plaća medicinskim sestrama i tehničarima, ali i drugim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima za najmanje 10%. Ministarstvo uvjerava da su na korak do dogovora, da štrajka neće biti, no predstavnici sindikata su suzdržaniji. Idući tjedan održat će se još jedan sastanak i - ako ne bude dogovora - štrajk je, kažu, i dalje opcija.


Pred novinarima se prvi pojavio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić koji je okupljenim novinarima rekao da su blizu dogovora. 

-Ovo je bio sastanak u dva dijela. Imali smo i redovan sastanak pregovaračkih odbora za gransko kolektivno pregovaranje, prolazili smo kroz određene članke kolektivnog ugovora. Nakon toga smo imali sastanak nastavno na sastanak kojeg smo imali prošlu srijedu.

Nije htio otkriti što su za sada ponudili sindikatima ali je otkrio da se idući sastanak dogovoren za iduću srijedu u 14 sati. 

- Poboljšat će se u svakom slučaju uvjeti. Mi smo sigurni da do nikakvog štrajka neće doći. To po sadašnjem stanju ne dolazi u obzir. Bit ćemo svi puno više zadovoljniji u srijedu. 

Do tad će u Ministarstvu biti napravljeni određeni izračuni, a sindikati će sutra još pismenim putem dostaviti svoja traženja, otkrio je Dulibić. 

Sindikati: Ovo ne znači da odustajemo od štrajka

Predsjednica Vijeća sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak potvrdila je da su određeni detalji dogovoreni, ali nije htjela otkrivati detalje. 


- Mi smo iznijeli svoje prijedloge kako smo i najavili a tek ćemo sljedeći tjedan znati jesmo li zadovoljni kada dobijemo odgovor na naša traženja. 

- Ovo ne znači da odustajemo od štrajka. Značilo bi kad bismo vidjeli da je prihvaćeno ono što je sada bilo na stolu. Ako se to sve prihvati mi ćemo sigurno odustati od štrajka a ako se ne prihvati mi idemo dalje po svom dogovorenom scenariju- u štrajk, najavio je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Otkrio je da misli da na manje neće pristati što bi značilo da će se svima povećati plaće.

- Vidjet ćemo iduće srijede koliki će taj iznos biti. Neće to biti kroz koeficijente jer smo pregovarali sad o kolektivnom ugovoru i u tom ćemo segmentu i tražiti povećanje plaća i tražili smo, rekao je Topolnjak te otkrio kako nisu dobili nikakva jamstva jer sve ide na izračun. 

Predsjednica Vijeća sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak uoči sastanka istaknula je da ovaj tjedan očekuje konkretne odgovore.

- Nećemo više dugo razgovarati. Mislim da je krajnji trenutak da si stavimo točku na i ili bez ili s točkom da idemo. Ljudi na terenu već jednostavno ne mogu podržavati i ne podržavaju da se toliko beskonačno sastanči, rekla je Prašnjak.

Predstavnici sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak ranije prošlog tjedna su isticali da nisu zadovoljni, ali će dati priliku današnjem sastanku te su naglašavali da je štrajk uvijek opcija.

- Zakon o plaćama bit će donesen u srpnju, ali koeficijenti i platni razredi bit će doneseni do ožujka 2024., a mi to ne možemo čekati. Nas ne interesira na koji će nam način Vlada podići plaće, kako će to učiniti ostavljamo ministru i predsjedniku Vlade. O ciframa će se govoriti u ponedjeljak. Štrajk je uvijek opcija, rekao je nakon prošlotjednog razgovora Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!