Novi ugovori i pomoć u zapošljavanju na Banovini

09.02.2023.

Zadnja izmjena 19:55

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Petrinja

Petrinja

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Osim obnove i trajnog zbrinjavanja stradalih na potresom pogođenoj Banovini, ljude se ondje, posebno mlade, neće moći zadržati ako se ne stvore uvjeti za zapošljavanje i razvoj gospodarstva. U Petrinji je uručeno 98 ugovora kojima se potiče razvoj poduzetništva u tom gradu, vrijednih ukupno 15 i pol milijuna eura. To bi, uz ubrzanje obnove, trebalo biti poticaj ljudima da ostanu u tom kraju i sudjeluju u izgradnji njegove budućnosti.

Danijela Žugaj vlasnica je krojačkog obrta u Petrinji već 15 godina. 2020-te u potresu je ostala bez svega; nakon toga krojačnica je izgorjela u požaru. Ona se, kaže, unatoč svemu nije predala, a nije napustila ni Petrinju. Zaposlila je 30 žena i nastavila raditi. Ipak, kaže nam, jedna je od rijetkih jer mnogo je njezinih sugrađana Petrinji odavno reklo zbogom.

- Uopće nije lako biti poduzetnik ovdje samim time što živimo na području otkud ljudi odlaze, dosta je još uvijek pustih ulica, kazala je Danijela Žugaj, vlasnica trgovačko uslužnog obrta Danitex.

S njom se slaže i Božo Dolenec, vlasnik promet Petrinja - poduzetnik koji je od nule počinjao nekoliko puta. Bez tvrtke je najprije ostao u ratu, zatim u potresu. No odustajanje nikada nije bilo opcija.

Novac koji su dobili pomoći će im u poslovanju. Božo će tako u svojem pogonu napraviti kotlovnicu, a Danijela kupiti šivaće stolove i urediti ostatak prostora.

- Kao što vidite ulažem u novoizgrađenu halu koju još uvijek namještamo i strojevima i opremom i svime što nam treba za rad tako da će ova sredstva iz ugovora biti utrošena na ovaj prostor, rekla je Žugaj.

Mjere je u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja, jučer usvojila Vlada. Riječ je o potporama za zapošljavanje, samozapošljavanje te mobilnost radne snage 'Biram Hrvatsku', a ukupno je u proračunu za ovu godinu za to osigurano dodatnih šest milijuna eura.

- Ovaj čin je jasan pokazatelj učinkovitosti mjera Vlade usmjerene prema povećanju zaposlenosti, a time i revitalizacije područja Banovine, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, koji je i uručio ugovore poduzetnicima, naglasio je kako nitko ne može bolje i brže revitalizirati Banovinu nego poduzetnici.

Na prošli natječaj bilo je primjedbi. Rađen je prema principu brzog prsta pa se mnogi nisu ni stigli javiti. Iz resornog ministarstva sada kažu - taj se model više neće primjenjivati. 

- Naša intencija jest da ne idemo putem najbržeg prsta jer se korisnici onda na to najviše tuže i smatraju takav pristup nepravednim iako je takav pristup brži i brže se dođe do samo rješenja i ugovaranja. Prema tome intencija ministarstva će biti da ne ide tim putem, poručio je Erlić.

I dodaje - u proteklih sedam godina u Sisačko-moslavačku županiju uloženo je 405 milijuna eura. 

Očekuje se još novca.

- Dodatno zapošljavanje koje se tiče isključivo zapošljavanja na području Sisačko-moslavačke županije zahtjeva dodatnih 6 milijuna eura koji će se također osigurati u državnom proračunu, poručio je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi.

I sve to kako bi se stanovnicima Banovine osigurao prijeko potreban posao te izvor prihoda - koji bi omogućio normalan život.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!