17:36 / 06.02.2019.

Autor: T.V./M.F./HRT

"Novinarstvo pred sudom"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Novinarskom domu u Zagrebu održan je okrugli stol HND-a pod na zivom "Novinarstvo pred sudom". Upozoravaju da su sve češće tužbe zbog uvreda i kleveta te teškog sramoćenja za novinare i nakladnike postali neizdrživi.
U Novinarskom domu u Zagrebu održan je okrugli stol HND-a pod na zivom "Novinarstvo pred sudom". Upozoravaju da su sve češće tužbe zbog uvreda i kleveta te teškog sramoćenja za novinare i nakladnike postali neizdrživi.

Na adresu Podravskog lista stigle su dvije nepravomoćne presude prema kojima moraju platiti 60-ak tisuća kuna zbog, navodi se, uvredljivih naslova. I oni nisu usamljen slučaj.

- Ali signifikantno je da smo mi pokušavali u oba slučaja izuzeti općinski sud u Koprivnici s tih predmeta zato što nas je tužila supruga člana državnog sudbenog vijeća i osoba za koju pouzdano znamo da je lobirala za novu predsjednicu općinskog suda u Koprivnici, ističe glavni urednik Podravskog lista Robert Mihaljević.

- Nakon prvog ročišta je bilo jasno da ćemo mi izgubit taj spor jer sutkinja nikako nije uspjela razumjet šta mi to točno radimo, njoj nikako nij bilo jasno zašto mi pišemo te neistine, objašnjava urednik News Bara Domagoj Zovak.

Trenutačno se, otkrivaju podaci HND-a, pred sudovima vode 1163 postupka protiv medija. Najviše njih odnosi se Hanza mediju i Štiriju.

- Ono što mi želimo reći da tužbe nisu jedini problem koji muče ovu našu profesiju koja je toliko devastirana da stalno ponavljamo da je praktički pred uništenjem, ustvrdio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

No tužbe najviše bole, pa HND od HRT-a traži bezuvjetno povlačenje svih tužbi podnesenih protiv drugih medija i novinara. A na medijsku situaciju u Hrvatskoj osvrnuo se i glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutierrez.

- Kao Europska federacija novinara pratimo sva kršenja medijskih sloboda u Europi, bilježimo svaki pojedinačni napad na medijsku slobodu i to objavljujemo na posebnim internetskim stranicama kojima upravlja Vijeće Europe. Prijavili smo više od petsto slučajeva kršenja medijskih sloboda i nikada nismo vidjeli ovakvu situaciju, kaže Gutierrez.

Rasprava o medijskoj slobodi nikada neće i ne smije biti prekinuta, a dok god se tuženi i tuženik ne mogu dogovoriti, sudovi će imati posla. Okrugli stol u HND-u - komentirao je i premijer Andrej Plenković. Kaže da ne prihvaća tvrdnje da u Hrvatskoj nema slobode medija jer to, poručio je, nije točno.

- Ne vidim baš, ja moram priznati kao dobro informiran po dužnosti a i privatno, ne vidim baš da se kod nas ne piše što se želi ili da bilo tko radi pritisak na urednike i novinare, kaže Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!