09:57 / 23.04.2020.

Autor: HRT

Novo podrhtavanje tla u Zagrebu

Pavle Kalinić

Pavle Kalinić

Foto: - / -

Zagreb i okolica ponovno su se zatresli - i to dva puta.
Zagreb i okolica ponovno su podrhtavali - i to dva puta. Prvi potres zabilježen je kod Markuševca u 9.52. Bio je magnitude 3,2 prema Richteru. Drugi, u 9.59, bio je magnitude 2,3 s epicentrom u sjevernom dijelu Zagreba. 

- Nije bilo nekih velikih oštećenja, tu i tamo neki poziv, i malo žbuke je bilo popadalo tamo gdje je bilo oštećeno. Nema razloga ni za kakvu veliku zabrinutost. Inače, od prošlog potresa koji smo imali 22. ožujka imali smo otprilike oko tisuću potresa, što samo pokazuje da to, barem se svi nadaju, ide jednom smirivanju. To će se riješiti, rekao je Kalinić, dodavši kako mora upozoriti da će ljudima zbog podrhtavanja ostati psihološke posljedice i da će na tome trebati poraditi. Preko Ureda za zdravstvo i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama postoje brojevi telefona koje građani mogu nazvati, izjavio je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na konferenciji za novinare.- Mislim da ćemo, umjesto maski, luđačke košulje morati raditi, kaže nam građanka koja je istrčala na ulicu čim je osjetila podrhtavanje. 

- Izjurili smo iz kuće, a tu čučimo i čekamo. Valjda neće ništa biti. Imamo pripremljeno za prvu silu, dokumente, kaže druga.Sam potres takvih magnituda je malen, ali lokalno može izazvati znatno podrhtavanje, objavio je EMSC na Twitteru.

- Smatramo da se nastavlja serija potresa koji su slijedili nakon snažnog potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, rekao je za portal HRT-a Tomislav Fiket, seizmolog i zamjenik rukovoditeljice Seizmološke službe.

- Nije moguće raditi procjene, ali očekivali smo veći broj potresa između magnitude 3 i 4 po Richteru, a nije ih bilo. Moguće je da se sada to smiruje i da se ta energija troši, i nadamo se da će tako biti. Ali ne možemo isključiti mogućnost jačih, kaže.

Naime, seizmolozi su već naveli kako najjači potres koji može pogoditi zagrebačko područje jest onaj do 6,5 prema Richteru.

- Može se dogoditi sada, a može za 100 godina. Taj potres bio bi 30 puta jači od onog koji smo doživjeli 22. ožujka i koji je praktično zanemariv u odnosu na ovaj koji se može dogoditi.

- Rekli smo da serija naknadnih potresa može trajati i šest mjeseci, bilo kakva predviđanja i zaključke rano je izvlačiti jer ne vidimo deset kilometara ispod zemlje i ne možemo procijeniti, dodaje.Snimljen trenutak potresa i u Saboru

Podrhtavanje tla osjetilo se i u Saboru. U trenutku potresa izlaganje je držao ministar Tomislav Ćorić. Kada su osjetili podrhtavanje, on i predsjednik Sabora Gordan Jandroković bili su spremni za izlazak iz zgrade, no zadržali su mirnoću. Ostali su na svojim mjestima i nastavili sjednicu kao da se ništa nije dogodilo.Tri udara u 10 minuta. Za stanovnike Medvedskog brega, snažno pogođenog prije mjesec dana, novi šok. Na kući u kojoj je živjela 6-teročlana obitelj Šušković brojna su nova oštećenja. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!