Novo proteinsko cjepivo potkraj veljače u Hrvatskoj

05.02.2022.

11:23

Autor: Hina/HRT

Novo proteinsko cjepivo krajem veljače u Hrvatskoj

Novo proteinsko cjepivo krajem veljače u Hrvatskoj

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Novo proteinsko cjepivo protiv COVID-a američke tvrtke Novavax za tri tjedna stiže u Hrvatsku, potvrdili su u subotu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Riječ je o cjepivu proizvedenom prokušanom metodom bez korištenja genskog materijala.

Od 24. do 28. veljače stiže prva pošiljka sa 198.000 doza cjepiva na bazi proteinskih čestica, kažu u HZJZ-u.

Proteinsko cjepivo Nuvaxovid američke tvrtke Novavax peto je cjepivo protiv koronavirusa koje će biti dostupno u Hrvatskoj, a namijenjeno je starijima od 18 godina.

Kao njegovu prednost stručnjaci ističu da nema genskog materijala te da je riječ o pročišćenom proteinu nakon čijeg ubrizgavanja stvaramo antitijela i stanični imunitet. Primjenjuje se u dvije doze injektiranjem u mišić nadlaktice, uz razmak od tri tjedna između doza.

Za razliku od dosad odobrenih, a riječ je o dva vektorska i dva mRNA cjepiva, Novavaxovo cjepivo proizvedeno je drugačijom tehnologijom koja je i dosad korištena u brojnim cjepivima, primjerice protiv hepatitisa B i hripavca.

Proteinsko cjepivo sadržava laboratorijski uzgojenu verziju proteina šiljka koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Također sadržava pojačivač, tvar koja pomaže pojačati imunosni odgovor na cjepivo.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila ga je u prosincu prošle godine, kada je Hrvatska naručila 198.000 doza.

Klinička ispitivanja, provedena u lipnju prošle godine u SAD-u, pokazala su 90-postotnu učinkovitost ovog cjepiva protiv raznih varijanti koronavirusa, uključujući deltu, a prvi podaci iz prosinca također upućuju na to da je djelotvorno protiv omikrona, objavio je portal CNBC.

O nuspojavama novog cjepiva zna se onoliko koliko su pokazale kontrolne skupine u kliničkim ispitivanjima. Iako u svim preporukama stoji da je Novavaxovo cjepivo sigurno, s blagim do umjerenim nuspojavama, tek će se tijekom masovnije primjene o tome više doznati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!