09:28 / 18.07.2020.

Autor: Tatjana Munižaba/HRT/Dnevnik/IMS

Novo vodstvo SDP će birati 26. rujna

-

-

Foto: - / -

Glavni odbor SDP-a raspisao je unutarstranačke izbore za novo vodstvo SDP-a za 26. rujna.
Glavni odbor SDP-a raspisao je unutarstranačke izbore za novo vodstvo SDP-a za 26. rujna. Odbor je analizirao i rezultate nedavnih parlamentarnih izbora. Zbog epidemioloških mjera, najviše tijelo SDP-a, umjesto u stranačkom sjedištu na Iblerovu trgu, sjednicu održava u jednom zagrebačkom hotelu.

Novinarka HTV-a Tatjana Munižaba koja prati situaciju danas, kaže kako nitko nije niti sumnjao da će se situacija ovako rasplesti, unatoč disonantnim tonovima i zahtjevima nekih da se ti izbori prolongiraju na drugu polovicu sljedeće godine. Predsjedništvo tvrdi da su to bili pojedinačni istupi i da je s većinom županijskih organizacija unaprijed dogovoreno i usuglašeno da izbori budu 26. rujna. Predstavnici tih županijskih organizacija zapravo su članovi glavnog odbora.

Brzo i efikasno izglasan je datum izbora, što je SDP-u u ovakvoj situaciji najnužnije. Analiza rezultata izbora, odnosno SDP-ova debakla na njima, također je jedna od točaka dnevnog reda. Ako je suditi po izjavama koje su se mogle čuti uoči sjednice Glavnog odbora, SDP-ovo traženje "crnog labuda" za traženje krivca moglo bi završiti na koronakrizi i završiti na jedinoj dosad paloj žrtvi - Davoru Bernardiću, koji je odstupio s mjesta šefa SDP-a odmah nakon izborne noći.

On se danas, mimo svih očekivanja, pojavio na ovoj vjerojatno zadnjoj sjednici Glavnog odbora uoči unutarstranačkih izbora. Njegovo obraćanje članovima odbora ovaj put nije bilo otvoreno za javnost. Govor je trajao kratko, svega tri minute, a SDP ga je pustio na svojim službenim web stranicama.

- Ono što sam naučio u politici, bez obzira što politika zna nekada biti prljav i nepravedan posao, je biti i ostati čovjek i ne raditi kompromise s vrijednostima. Jer u životu možete izabrati biti čovjek vrijednosti ili čovjek uspjeha baš pod svaku cijenu. Ako izaberete biti čovjek vrijednosti, potpuno sam siguran da ni uspjeh neće izostati, poručio im je Bernardić.Peđa Grbin (SDP) rekao je novinarima kako misli je izuzetno bitno da ove izbore održe što prije.

- Ne treba se zavaravati, SDP je stranka u problemima. Ako te probleme ne počnemo rješavati, Hrvatska nas sigurno neće čekati. I zato danas na sjednici odbora aposlutno nitko nije predložio odgodu izbora i vjerujem da je oko toga u stranci postignuta vrlo visoka suglasnost i da smo svi svjesni da je to smjer u kojem treba ići, rekao je.Vukas: Najvažnije je da izbori u SDP-u prođu bez teških riječi

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u subotu je, nakon što je Glavni odbor stranke raspisao izbore za 26. rujna, izjavio je da je sada najvažnije da izborni ciklus u stranci prođe bez teških riječi i povišenih tonova unatoč lošem rezultatu na parlamentarnim izborima.

Nakon jednoglasnog donošenja odluke o raspisivanju izbora za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor stranke, koji će se birati po principu jedan član - jedan glas, Vukas je izvijestio da se Glavni odbor bez prijepora usuglasio oko svih odluka.

Kazao je da se na Glavnom odboru nije razgovaralo tko bi se trebao kandidirati ili koliko će biti kandidata jer, istaknuo je, SDP je demokratska stranka i ne može se nikome zabraniti pravo da se kandidira. Osim najave Peđe Grbina da će se kandidirati, za sada se nitko drugi nije javio, dodao je.

- Naš rezultat na parlamentarnim izborima je loš, ali za sada nije bilo žučnih rasprava i teških riječi, dodao je.

Upitan misli li da bi bilo dobro da bude samo jedan kandidat za predsjednika, Vukas najvažnijim smatra da iz izbornog procesa izađu ujedinjeni, da se ne ponovi ono što se događalo protekle tri i pol godine i da poslije izbora ne bude nekih opstrukcija i razmimoilaženja.

- Najbitnije mi je da izborni ciklus prođe bez teških riječi, bez povišenih tonova, da se stranka ne dijeli oko kandidata, a ako budu dva kandidata, da to bude fer i poštena borba i da SDP izađe jači s novim rukovodstvom koje će pripremiti stranku za izborne cikluse koji slijede, istaknuo je Vukas.

Domitrović  napušta SDP

Unatoč Vukasovu optimizmu, predsjednik sisačko-moslavačkog SDP-a Nikola Domitrović kasnije je u raspravi najavio izlazak iz stranke, obrazloživši da se više ne osjeća dijelom stranke u koju je ušao i vjerovao te kako smatra da izbori neće donijeti promjene nego će ostati stari sukobi.

Član Predsjedništva koji je za sada jedini najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a Peđa Grbin, a kojega podržavaju i gradonačelnici iz neretvanske skupine, zahvalio je na podršci, kao i svima koji se prepoznaju u onome što zagovara.

- To je puno važnije nego da dobijem podršku samo zbog svog imena, takvog razmišljanja u SDP-u je dosta i to nas je dovelo tu gdje jesmo. Dalje moramo ići s idejama, vizijama i programima i sviđa mi se što sve više članica i članova SDP-a razmišlja na taj način, istaknuo je Grbin, dodavši da vjeruje da će biti protukandidata te da se veseli tomu.

Rekao je i da će tema kampanje biti problemi u stranci, ali i gdje se SDP vidi za pet ili deset godina jer ozbiljne stranke razmišljaju o tome.

- Danas se neće završiti rasprava o rezultatima izbora, ona će se nastaviti i s novim vodstvom jer moramo jako dobro shvatiti što su nam građani poručili i koliko se duboko moramo promijeniti ako želimo vratiti povjerenje koje je SDP godinama uživao, mišljenja je Grbin.

- Budućnost SDP-a ne vidim u strujama i klikama koje će isticati nečiju kandidaturu i onaj tko želi, neka izađe pred javnost i kandidira se, uzvratio je na kritike Gordana Marasa kako se neke nagovara na kandidaturu da bi zadržali svoje fotelje.

Postane li čelnik SDP-a, Grbin je kazao da ne strahuje od opstrukcije nekih zastupnika koje je Davor Bernardić stavio na listu.

- To su sve kolegice i kolege s kojima dijelim ideju da Hrvatska treba biti pravednija, solidarnija i bolja i uvjeren sam u uspješan parlamentarni rad SDP-a unatoč nešto manjem broju zastupnika, zaključio je Grbin.

Glavni odbor SDP-a u poslijepodnevnim satima nastavlja analizirati rezultate parlamentarnih izbora, a o kadrovskim rješenjima u Saboru, koje će predložiti v.d. predsjednika Zlatko Komadina, raspravljat će u utorak na sjednici Kluba zastupnika.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!