14:00 / 08.03.2020.

Autor: HRT

NU2: Ivana Bodrožić o položaju žena danas

-

-

Foto: - / -

Borba za prava žena traje već stoljećima. Nazire li joj se kraj?
Isto rade, a manje su plaćene, na odgovornim pozicijama ih je malo - žene u Hrvatskoj. U povodu Dana žena, gošća emisije "Nedjeljom u 2" urednika i voditelja Aleksandra Stankovića bila je književnica Ivana Bodrožić. Borba za prava žena traje već stoljećima. Nazire li joj se kraj?

Prije razgovora, urednik i voditelj Stanković emisiju je počeo na neuobičajen način - pokazao je što inače ne radi: ne pegla, ne mete, ne kuha. Misli, kazao je, i da je briga za djecu više za majke. Jer žena je ipak žena i muškarac je tu ne može nadomjestiti. On, pak, voli šetati sa psom, otići u kupnju, platiti zajedničke račune. Jer, kako je rekao, on je prosječan hrvatski muškarac iz jednog europskog istraživanja o ravnopravnosti spolova. Što to istraživanje govori o Danu žena, dodao je, ne zna, ali zato je o toj temi razgovor započeo s gošćom Ivanom Bodrožić. Prije razgovora darovao joj je cvijeće.- Prošle godine sam na Dan žena na HDZ-ovu štandu odbila ružu koju su mi htjeli uručiti, rekla sam - hvala vam na cvijeću, ja bih radije prava. 

Statistike kažu da gotovo 90 posto žena kuha u obiteljima, a od toga samo 25 posto muškaraca bi rado tako nešto radilo.

- Pronašla sam podatak Zavoda za statistiku, istraživanje koje je 2016. godine provodio Institut "Ivo Pilar", da u Hrvatskoj oko 12 posto muškaraca sudjeluje u kućanskim poslovima. To je poražavajuća činjenica jer, rekla bih, ja nemam gen za pranje podova i slično. Mislim da je to nešto na čemu treba zaista početi inzistirati, kazala je Bodrožić.

Na pitanje kakav bi muškarac trebao biti da bi današnja žena s njim ušla u vezu, koji bi bili uvjeti, odgovorila je:

- U ovom trenutku mogu reći da bih se teško prilagođavala, da ne mogu zamisliti svoj intimni odnos i odnos u zajednici s nekim tko nije feminist, zato što mislim da to nema veze u krajnjoj liniji s vezom, s međusobnom kemijom, s privlačnošću. To naprosto ima veze sa sveukupnim poimanjem života i vrijednosti.

- Mislim da žene ne treba stimulirati da ostaju doma i da rađaju djecu, posebno ne u jednoj patrijarhalnoj sredini kakva je naša. Možda to u nekim drugim zemljama ima smisla, gdje su muškarci odavno potaknuti na to da uzimaju rodiljne dopuste, da jednako sudjeluju u odgoju djece, ali u našoj sredini mislim da takva mjera može samo još više gurnuti žene u tu neku privatnu sferu, kazala je.

"Muškarci se trebaju osvještavati da ih je patrijarhalni sustav okljaštrio i hendikepirao"

To je nametnulo pitanje - kako riješiti taj problem, budući da i dalje kod nas muškarci zarađuju više nego žene, što, recimo, može biti opravdanje da, zbog financijskih razloga, oni ne odu na roditeljski dopust.

- Mislim da feminizam nije isključivo borba za prava žena. Mislim da muškarci trebaju početi osvještavati da je patrijarhalni sustav njih jako okljaštrio i jako ih hendikepirao. Oni na ovaj način nisu u stanju razviti toliko nekih drugih svojih vještina, kao što su empatičnost, odnos prema djeci. Jako puno očeva ima koji su angažirani u nekom segmentu djetetova života, međutim, kako djeca odrastaju, ako očevi nisu u svemu tu, taj odnos postaje sve kompleksniji i ta veza se gubi, rekla je Bodrožić.

Koja je razlika između uznemiravanja i udvaranja muškaraca prema ženi?

Na pitanje koja je razlika između uznemiravanja i udvaranja od strane muškarca prema ženi, odgovorila je:

- Po mom mišljenju, to je nešto što se uči od najranije dobi. Evo, reći ću vam primjer koji je meni poznat, ali i svim roditeljima: petaši počinju "šlatati", to je nešto što se u svakoj školi često događa. To je dob kada dječaci i djevojčice postaju svjesni svojih atributa i dječaci počinju posezati za nečim za što oni, potaknuti društvenom paradigmom, smatraju da imaju pravo. To se događa i u školi u koju idu moja djeca, ali što se onda ondje napravilo? Donese se pravilnik o tome kako se djeca, prvenstveno djevojčice, trebaj odijevati. Znači, ne smiju imati poderane traperice, ne smiju imati preuske i prekratke majice. E sada, umjesto da se organiziraju edukacije za mlade dječake da je potpuno neprihvatljivo nasrtati na integritet bića - seksualni, tjelesni, duhovni, bilo koji - oni rade obrnutu stvar i počinju podučavati djevojčice kako se treba odijevati. Samim time nesvjesno se šalje poruka što je to udvaranje, a što je to uznemiravanje.

"Pobačaj je prvenstveno pitanje žene, njezinog tijela, njezina izbora"

Među ostalim, razgovarali su o pobačaju, o kojemu je kazala:

- Pobačaji su prekidi neželjene trudnoće. Realnost su oduvijek i oni će uvijek biti realnost. Mi imamo zakon iz 70-ih godina koji je danas doveo Hrvatsku na razinu da ima s tim relativno liberalnim zakonom najmanji broj pobačaja nego ih je imala do sada, rekla je te dodala da misli da je to prvenstveno pitanje žene i njezina tijela, njezina izbora.

- S druge strane, sve ove inicijative koje se pojavljuju mislim da progovaraju iz nerazumijevanja kompleksnosti života. Uzimaju sebi za pravo nešto što nije njihovo pravo, dodala je.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!