Nuspojave cjepiva prijavljene u samo 0,3% slučajeva

13.05.2021.

11:54

Autor: Studio 4/IMS/HRT/M.N.

Morana Pavičić/HALMED

Morana Pavičić/HALMED

Foto: HRT/Kristina Stedul Fabec / HRT/PIXSELL

Od početka cijepljenja u Hrvatskoj, zaključno s 11. svibnja, HALMED je zaprimio malo više od 3100 prijava sumnji na nuspojave cjepiva. Na 10 tisuća primijenjenih doza oko 30 je prijava sumnji na nuspojave ili 0,3 posto, rekla je glavna koordinatorica Nacionalnog centra za nuspojave i farmakoepidemiologiju HALMED-a Morana Pavičić.

Nuspojave su blage


U 80 posto slučajeva bila je riječ o nuspojavama koje nisu ozbiljne. Najčešće su prijavljene reakcije na mjestu primjene, oteklina, crvenilo, bol, zatim povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, zimica, tresavica ili umor i opća slabost. Te su reakcije očekivane, najčešće prođu za nekoliko dana, blagog su do umjerenog intenziteta i nije potrebno liječenje.


Podjednak omjer za sva cjepiva


Na pitanje izaziva li neko konkretno cjepivo više nuspojava, Morana Pavičić kaže da ih je, kad se pogleda omjer prijava prema broju utrošenih doza, podjednako za sva cjepiva i ni jedno cjepivo ne odskače. Istaknula je da svi podaci osoba koje prijave nuspojave ostaju zaštićeni.


Pavičić je objasnila da se primjenom ni jednog od odobrena 4 cjepiva u tijelo ne unosi sam virus. Nije moguće nakon cijepljenja razviti bolest COVID-19 od samog cjepiva. Eventualno se bolest može poslije razviti jer ni jedno cjepivo nije 100 posto učinkovito.


Zaraza nakon obje doze


- Mi smo zaprimili nekoliko desetaka prijava neučinkovitosti cjepiva nakon obje doze, ali u više od 60 posto tih prijava infekcija je bila potpuno bez simptoma, što znači da su te osobe zaista bile zaštićene od teškog oblika bolesti, hospitalizacije ili u najgorem slučaju smrti, rekla je Pavičić.


Kućni testovi


Govoreći o kućnim brzim testovima, Pavičić je rekla kako je trenutačno u Europskoj uniji odobren samo jedan takav test i on bi se uskoro, za nekoliko dana ili tjedana, mogao pojaviti i na tržištu u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!