O COVID potvrdama i referendumu

17:10 / 20.12.2021.

Autor: P.F./HRT

O COVID potvrdama

O COVID potvrdama

Foto: Marko Lukunic / Pixsell / HRT

Suci Ustavnog suda sutra će ocjenjivati ustavnost odluke kojom su COVID potvrde i obvezno testiranje uvedeni u sustave zdravstva i socijalne skrbi. O tome je svoje mišljene danas rekao predsjednik Republike Zoran Milanović, a njegovu je pak izjavu komentirao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u emisiji Hrvatskog radija s Markova trga.

Ustavni suci neće raspravljati i o COVID potvrdama za javni sektor jer nije stiglo očitovanje Vlade, zbog čega im je Ustavni sud poslao požurnicu. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da je stiglo puno prijedloga za ocjenu ustavnosti tzv. COVID -potvrda raznih sindikata i većeg broja građana.

Najavu da će Ustavni sud sutra ocjenjivati ustavnost uvođenja COVID potvrda u sustavu zdravstva i socijalne skrbi komentirao je predsjednik Milanović. Ustavni je sud nazvao "kombinatom HDZ-a" koji tu stranku zastupa prema potrebama. Komentirao je i referendum o COVID potvrdama za koji su protekla dva tjedna, na inicijativu zastupnika Mosta, prikupljani potpisi, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Šime Vičević.

- Dakle MOST je uspio skupiti, vjerojatno će ih probati pokrasti. Sumnjam na HDZ. Oni su skloni takvim stvarima. Tko krade taj i laže, rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje na koji način bi ih mogli pokrasti predsjednik je rekao tako da ih nitko ne vidi.

- Popise obezvrijediti, dakle, proglasiti nevažećim. Kako se to inače radi? Tako. Nemate dovoljno, krali ste, varali ste, vjerojatno ima i duplih potpisa, dva ili pet, pa će onda reći ništa ne valja. To se tako radi, to su prokušane metode. Imamo posla s lopovima, "hello", rekao je Milanović. 

Na ovu predsjednikovu izjavu reagirao je premijer Plenković. On kaže da predsjednik nema što pametno reći pa HDZ naziva lopovskom strankom. Sarkastično se upitao je li predsjednik vidovnjak kada nešto ovako tvrdi. Premijer kaže da će se broj potpisa provjeriti u skladu sa svim procedurama. Usporedio je predsjednika Milanovića sa saborskim zastupnikom Mosta Ninom Raspudićem, izvijestio je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Šime Vičević.

- Što bi ja sad trebao reći, što je on nekakav vidovnjak, vidoviti Milan, što je on. Kako on zna imaju li oni ili nemaju potpise?  Ja recimo ne znam. Ja sam čuo da su rekli da su prikupili, neka ih iznesu, neka ih pokažu da vidimo što su, gdje su ti potpisi, jesu li stvarno prikupili toliki broj. Ako jesu to će se provjeriti, neka se provjeravaju na najtransparentniji način. Neka se broje jedan po jedan na Trgu sv. Marka, što se mene tiče, mogu odmah, rekao je Plenković.

Upitan da komentira izjavu saborskog zastupnika Mosta Nine Raspudića koji je ustvrdio da je vrijeme sjednice Ustavnog suda povezano s informacijom da su oni prikupili potpise za referendum, premijer je kazao da ne zna što Raspudić govori. Usporedio je predsjednika Republike Zorana Milanovića i Raspudića.

- Njih dva su vam blizanci. Raspudić i Milanović to je jedno. Tko to nije shvatio do sada to valjda shvaća danas. To je jedna simbioza, teško je govoriti o dvije osobe, to je jedna osoba, rekao je premijer.

O očitovanju oko ocjene ustavnosti COVID-potvrda u javnom sektoru, Plenković je kazao da će se očitovati kada očitovanje bude spremno.

- Očitujemo se na tu temu na jedan od zahtjeva gotovo na svakoj Vladi, dometnuo je.

Na pitanje kako komentira izjavu predsjednika Milanovića koji je rekao da bez obzira na odluku Ustavnog suda neće poštivati provjeravanje COVID-potvrda, premijer je upitao kako je onda Milanović došao na događaj Hrvatske vatrogasne zajednice ako nije pokazao COVID-potvrdu, koju je on dao na provjeru.

- Meni je, njemu nije. Mi kao lopovi i nacionalni izdajnici poštujemo propise i otvorimo svoj mobitel i pokažemo da smo se dvaput cijepili, a on ne. Kada netko zbunjuje ljude u vezi euro područja, kada naziva Vladu nacionalnim izdajnicima, kada naziva HDZ lopovima, kada najbolju diplomatkinju od svih kojih imamo proziva da nešto ne radi, koja dan noć 20 godina krvari za Hrvatsku, onda imamo ozbiljan problem s jugom, južinom, racijom, razumom, doprinosom hrvatskoj javnosti i interesima, samo štetočinska aktivnost, kazao je premijer Plenković.

Operacija od dva okvira

Plenković je također kazao da se "cijela operacija sastoji od dva okvira" u kojem u jednom okviru politički akteri na sceni forsiraju temu da je HDZ lopovska, korumpirana, lupeška, kriminalna organizacija, što je osnovna teza onih koje muči HDZ-ov rejting, a kao drugu da profiteri i paraziti na smrti hrvatskih građana rade cirkus od covid-potvrda.

- Oni plaču, izađe rejting, onda oni svi imaju karmine. On to potiče kroz svoje trbuhozborce koje ima u medijima koji to perpetuiraju i stalno stavljaju u prvi plan, kazao je premijer.

Kao drugu tezu navodi da profiteri i paraziti na smrti hrvatskih građana rade cirkus od COVID-potvrda koje postoje u apsolutno svakoj zemlji EU-a.

- Ovi profiteri sada najedanput, idu čak tako daleko da će biti srušena Vlada. Evo Vlada je živa i zdrava, rast će po HNB-u biti 11%, je li Vlada srušena nije, imaju li potpise, ne znam. Je li to sve politički orkestriran cirkus samo sa ciljem destabilizacije HDZ-a i parlamentarne većine? Je, rekao je Plenković ustvrdivši da te ljude nije briga za zdravlje.

- Njih to nije briga, njima je samo bitno parazitirati, profitirati na smrti naših građana, naglasio je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u emisiji Hrvatskog radija s Markova trga komentirao je Milanovićevu izjavu o krađi referenduma.

- Ne bih htio da se uopće stvara unaprijed takva atmosfera, sve se radi transparentno, bitno je da javnost bude informirana, pozvao bih sve da budu razboriti i da u tolerantnoj atmosferi sve bude napravljeno onako kako predviđa hrvatski zakon. Takvu je izjavu napravio i predsjednik države, to je jedna u nizu izjava koja ne zaslužuje ozbiljan komentar. Ovo je izjava ničim utemeljena i ne zaslužuje komentar, neka govori što hoće, o njegovoj relevantnosti najbolje govori sud javnosti, a i medija, koji su počeli vrlo selektivno analizirati ono što Milanović govori - rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!