Obilježavanje 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića

23.05.2023.

18:14

Autor: Mirna Farkaš Salamon/T.V./Dnevnik/HRT

Gordan Jandroković položio vijenac na grob Ante Starčevića

Gordan Jandroković položio vijenac na grob Ante Starčevića

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Na današnji dan, prije točno 200 godina, rođen je Ante Starčević, političar kojega su još suvremenici prozvali ocem domovine. Starčevićeva plodna stvaralačka ostavština još uvijek izazov za mnoge znastvenike i povjesničare. Velika obljetnica njegova rođenja obilježena je promocijom monografije, izložbom, okruglim stolom te polaganjem vijenaca na njegov grob...

Legendarni pučki tribun, doktor filozofije, književnik i saborski zastupnik Ante Starčević rođen je u mjestu pokraj Gospića na današnji dan 1823., a 1896. pokopan je na šestinskom groblju.

- On je političar koji je već u 19. stoljeću jasno kazao da hrvatski narod može do svoje slobode jedino kroz samostalnu, neovisnu, slobodnu hrvatsku državu, bio je svjestan okruženja u kojem smo se tada nalazili, ali je vizionarski predvidio ono što se događalo kasnije u dvadesetom stoljeću, rekao je Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Predstavljanje knjige Pave Barišića "Ante Starčević - Ideali slobode i prava"

Predstavljanje knjige Pave Barišića "Ante Starčević - Ideali slobode i prava"

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Predstavljena knjiga Pave Barišića "Ante Starčević. Ideali slobode i prava"


Rezultati 30-togodišnjeg istraživanja profesora Pave Barišića predstavljeni su u monografiji "Ante Starčević. Ideali slobode i prava" te pružaju inovativan pogled na misao političara koji je 1861. prvi put izabran u Hrvatski sabor.

Knjigu su predstavili povjesničar Stjepan Matković, kroatist Alojz Jembrih i predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul i autor Pavo Barišić.

Žužul je istaknuo da se u povodu 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića, predstavlja Barišićeva kniiga o Starčevićevoj političkoj i filozofskoj misli. Podsjetio je na "krvavu hrvatsku povijest" od Pavla Rittera Vitezovića i njegova sudjelovanja u razgraničenju između Habsburga i Osmanlija 1699. Austrija i Osmanlije međusobno su se dogovorile o raspodjeli teritorija na račun Hrvatske, rekao je dodavši da je Austrija samo koje desetljeće ranije smaknula Zrinske zbog njihovih diplomatskih i vojnih pothvata u korist Hrvatske.

Po Matkovićevim riječima, Barišićeva knjiga otvara poglede na Starčevićevo političko, književno, filozofsko i duhovno promišljanje. Ona na vidjelo donosi aktualnost njegovih misli i državničkih poruka te zaključke koji nadilaze dosadašnja tumačenja Starčevićevih promišljanja i stavova, dodao je. Ocijenio je i da autor donosi niz novih otkrića o Starčevićevu djelu. Argumentirano, gotovo forenzički obrazlaže Starčevićevo autorstvo rukopisa "Političke iskrice", koji se ranije pripisivao Ivanu Mažuraniću, napomenuo je.

Po riječima Alojza Jembriha, autor baca novo svjetlo na Starčevićev republikanizam i liberalizam te donosi dragocjenu istraživačku građu i sustavno prikazuje Starčevićevu naobrazbu u kontekstu naobrazbe hrvatskih intelektualaca na europskim sveučilištima. Sadržaj svakoga poglavlja, napomenuo je, donosi nove znanstvene spoznaje i inovativne reinterpretacije istraživački otvorenih pitanja, a autor nudi i neka nova teorijska rješenja kao što otvara i pojedina nova pitanja za znanstvenu raspravu.

Autor knjige Pavo Barišić je napomenuo da je knjiga nastala na temelju njegova dugogodišnjeg istraživanja i više znanstvenih radova te predavanja o filozofiji prava i države Ante Starčevića izvedenih na Sveučilištu u Zagrebu

- Namijenjena je podjednako znanstvenicima istraživačima, studentima filozofije, prava, politologije, povijesti, sociologije i književnosti, kao i svakom čitatelju koji gaji interes za navedena područja, a osobito za povijest hrvatske političke misli, istaknuo je.

Suverenisti u Saboru otvorili izložbu posvećenu dr. Anti Satrčeviću

Suverenisti u Saboru otvorili izložbu posvećenu dr. Anti Satrčeviću

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Suverenisti u Saboru otvorili izložbu posvećenu dr. Anti Satrčeviću


Klub zastupnika Hrvatskih suverenista otvorio je u utorak u prostorijama Hrvatskog sabora izložbu "Otac domovine, dr. Ante Starčević" pozvavši još jednom da se 23. svibnja, datum rođenja Starčevića, obilježava kao spomendan.

- U veljači smo uputili su proceduru izmjene Zakona o spomendanima i blagdanima tražeći da se usvoji spomendan Ocu domovine Anti Starčeviću, podsjetio je zastupnik Suverenista Marko Milanović Litre otvarajući izložbu. Jubilej od 200. godina od rođenje Ante Starčevića nije samo spomen na jednu osobu već i na državotvornu misiju koju je on vizionarski prepoznao u borbi za suverenu Hrvatsku i neovisnost hrvatskog narod, kazao je Milanović Litre i dodao kako veliki dio javnosti i političara krivo percipira Starčevićevu politiku.

Izložba u prostoru kod Bašćanske ploče obuhvaća desete plakata koji prikazuju život Ante Starčevića a autor je Milanović Litre. Milanović Litre autor je i internetske stranica na kojoj se nalazi peticija za uspostavu spomendana Ocu domovine.

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista organizirao je u utorak i okrugli stol povodom obilježavanja 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!