09:22 / 05.11.2020.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/HRT

Obilježavanje 30. godišnjice ustrojavanja "Tigrova"

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tigrovi - brigada koja s ponosom nosi epitet prve hrvatske ratne postrojbe, čiji su temelji udareni još 5. studenog 1990. u bazi Rakitje, obilježava 30. godina postojanja.
Prva gardijska brigada "Tigrovi" slavi 30 godina postojanja. Na svečanosti su sudjelovali predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je i njihov pripadnik, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj te predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

Ministar obrane Mario Banožić svim Tigrova čestitao je 30. obljetnicu ustrojavanja.

- Prisjećamo se povijesnog dana. Ratni put Tigrova je častan, slavan i impresivan. Vaše junaštvo ostat će putokaz kako se i s koliko ljubavi branila domovina. S posebnim pijetetom prisjećamo se svih poginulih i nestalih Tigrova. Njima i obiteljima iskazujem duboku zahvalnost za sve što su učinili za Hrvatsku, rekao je među ostalim.

Ministar je dodao kako se trebamo okrenuti budućnost, ali da istovremeno moramo biti svjesni naše povijesti te ju moramo poznavati kako se više nikada ne bi dozvolila razaranja i stradavanja naroda i domovine.

- Na nama je dužnost i obveza da nastavimo unaprijeđivati i razvijati Hrvatsku vojsku kako bi i dalje pružala sigurnost našem narodu. Nastavljamo s prijekopotrebnim ulaganjima u Hrvatsku vojsku, uz sve izazove s kojima smo kao društvo suočeni, zauzeli smo čvrst stav kako ćemo braniti trenutna materijalna prava hrvatskih vojnika, poručio je Banožić.

Ministar branitelja Tomo Medved čestitao je obljetnicu.

- Naša odvažnost i zajedništvo ostvarili su nezamislivo i neizgled neostvarivo.  Put Tigrova put je hrabrosti i časti hrvatskih vojnika. Oznaku Tigrova nosilo je više od 11. 000 pripadnika, život je izgubilo 367 Tigrova, a za šestoricom još tragamo, rekao je.

Poručio je kako Vlada ulaže iznimne napore u osiguravanje pravne sigurnosti koju pruža braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata te je istaknuo kako su u pogledu pronalaženja nestalih osoba iz rata napravili snažan iskorak donošenjem Zakona o osobama nestalima u Domovinskom ratu.

- Pouka koju smo spoznali prije 30 godina i koju nikada ne smijemo zaboraviti je da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom možemo svladati sve teškoće. Istu tu pouku zajedništva moramo primjenjivati i danas u izgradnji prosperitetnije budućnosti, zaključio je Medved.

Predsjednik Republike Zoran Milanović je istaknuo da mu je čast ovdje govoriti.

- Prije 30 godina politika je bila turbulentna, nasrtaji, posezanja, provokacije političkog Beograda i instrumentaliziranog dijela pripadnika srpske manjine svakodnevni. Hrvatska nikada nije  tako dugovala tako  malom broju dobrih ljudi, parafrazirao je izjavu Winstona Churchilla.To zaslužuje i više od zahvalnosti, i više od pijeteta. Vaša brigada imala je slavan i besprijekoran put, to u okolnostima koje su tada vladale mogu samo iznimni ljudi. Mi smo demokratsko društvo, mala solidno uređena država i moramo prihvatiti da ne možemo i nećemo uvijek svi misliti isto, ali neko temeljno zajedništvo nam treba, rekao je predsjednik.


Pripadnici 1. motorizirane bojne Tigrovi, sljednice 1. gardijske brigade Tigrovi, svečano su primili crne beretke sa znakom postrojbe te su prisegnuli domovini, obitelji i Tigrovima da će časno i dostojanstveno nositi to obilježje.

Tigrovi - brigada koja s ponosom nosi epitet prve hrvatske ratne postrojbe, čiji su temelji udareni još 5. studenog 1990. u bazi Rakitje, obilježava 30. godina postojanja.

Njezin kontinuitet, od Jedinice za posebne namjene MUP-a, poznatije kao Tigrovi iz Rakitja iz koje izrasta 1. brigada Zbora narodne garde, danas nastavlja 1. mehanizirana bojna Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade, noseći slavno ime svojih ratnih prethodnika i nastavljajući putem koji su oni utrli u duhu svima poznatog slogana Za Hrvatsku kao Tigar.

Nastali su u svitanje hrvatske države, priča o njima priča je o stvaranju pobjedničke Hrvatske vojske koja će se još naraštajima prepričavati. Ostat će upamćeni po žaru s kojim su kretali u bitke i ratnom pokliku koji ih je razlikovao od drugih - Za Hrvatsku kao tigar, po herojima koje su iznjedrili, po velikim vojnim pobjedama i slobodi koju danas imamo.

O obljetnici Tigrova, ali i o svojim ratnim potevima govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Ivica Krizmanić, umirovljni pukovnik HV-a i bivši zapovjednik 1. gardijske brigade Tigrovi te Tomislav Gorec, stožerni narednik i prvi dočasnik 1. brigade Tigrovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!