Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Zagrebu

22.06.2021.

21:39

Autor: HRT/Dnevnik

Skup na Trgu žrtava fašizma

Skup na Trgu žrtava fašizma

Foto: HTV / HRT

Na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma obilježen je Dan antifašističke borbe, koje je organizirala Antifašistička liga. 

Po vrućem i sparnom vremenu okupilo se oko stitinjak antifašista ostalih građana. Poručuju da je antifašizam oslobodio Hrvatsku i da je u temeljima hrvatske državnosti te da se ne smije dozvoliti revitalizacija ustaštva, fašizma i nacizma. Također kažu kako 80 godina nakon završetka II. svjetskog rata potrebno baštiniti tekovine antifašizma kako ne bi došlo do prekrajanja povijesti i povijesnog revizionizma, javio je za Dnevnik HTV-a novinar Borko Brunović.

Sudionici obilježavanja upozoravaju i da se diljem Hrvatske oskvrnjavaju antifašistički spomenici te da se veličaju zločinci, kaže Brunović te dodaje da ima i nekih koji se zalažu za vraćanje Trga maršala Tita u središte Zagreba.

Okupljenima na Trgu žrtava fašizma su se obratili zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet, bivši predsjednik Stjepan Mesić, redateljica Dana Budisavljević te predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić. Na obilježavanju su bili prisutni i veleposlanici iz Izraela, Rusije, Njemačke, Norveške te predstavnici naroda žrtava, odnosno organizacija - Ognjen Kraus ispred Židovske općine i Milorad Pupovac ispred SNV-a.

- Naša borba za pravednije društvo, društvo koje na prvo mjesto stavlja ljudska prava, društvo koje je protiv rasne mržnje i segregacije i svakog oblika agresije. Povijesna borba koja teče i dalje, radi prosperiteta ovog grada i ove zemlje, za nove generacije koje dolaze. Zagreb će zauvijek biti 'Nepokoreni grad', poručio je Korlaet. 

Predsjednik Antifašističke lige RH i organizator obilježavanja Zoran Pusić podsjetio je na današnje obilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovici i govore premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji su istaknuli važnost što je Hrvatska u antifašističkoj borbi izašla kao pobjednica.

Dodao je da s pravom možemo biti ponosni na taj dio povijesti Hrvatske - narodnooslobodilačku borbu, rekavši kako je "malo čudno da se u svemu tome ne spominje ime čovjeka koji je u svijetu bio simbol te borbe. Ako tu borbu vrednujemo kao nešto izuzetno pozitivno, teško je Josipa Broza Tita ne vrednovati isto tako, ustvrdio je Pusić. Prema Pusićevu mišljenju za Zagreb je 'važno na simboličnom nivou da ima jedan trg koji nosi njegovo ime'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!