Spor oko protokola za Dan hrvatskih branitelja Vukovara

10.03.2023.

Zadnja izmjena 18:13

Autor: HRT/IMS

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Foto: HTV / HRT

Na današnji dan 1991. u Bogdanovcima se postrojilo više od 2500 nenaoružanih civila s područja bivše općine Vukovar. U spomen na sve ubijene, poginule i nestale u Bogdanovcima su položeni vijenci, a na Memorijalnom groblju oblježen je i Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara. No ne bez spora oko protokola.

U ime predsjednika Republike, vijenac je položio i svijeću zapalio predsjednikov posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, u ime predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Nikola Mažar, a u ime predsjednika Vlade ministar obrane Mario Banožić.

Ovom prilikom ministar Banožić je rekao kako su hrvatski branitelji, unatoč žrtvama i nezamislivim stradanjima, izvršili svoju povijesnu zadaću kada su stali u obranu svojih domova i domovine i darovali nam slobodnu Hrvatsku i mir.

- Te činjenice svi moramo biti svjesni jer ona je naš početak i temelj, a određuje naš današnji smjer i ciljeve, istaknuo je ministar Banožić te dodao: „Upravo zbog toga što Vlada Republike Hrvatske zna što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku, nastavlja poboljšavati status i prava hrvatskih branitelja te jačati i prava i status hrvatskih vojnika. Hrvatski vojnici danas s ponosom nastavljaju graditi hrvatsku snagu i vjerodostojnost.“

Također, ministar je naglasio kako je Vlada RH predana nastavku potrage za nestalim hrvatskim braniteljima: „Ta potraga neće stati jer svaka naša žrtva zaslužuje svoj grob, a obitelji mjesto na kojemu mogu položiti cvijet.“

Podsjetio je kako je Vukovarsko-srijemska županija tijekom Domovinskog rata podnijela golemu žrtvu te iskazao poštovanje i zahvalnost legendarnoj vukovarskoj 204. brigadi, koja je za Vukovar i za svoju Hrvatsku dala sve.


- Danas, trideset i dvije godine nakon povijesnog postrojavanja u Bogdanovcima, možemo s ponosom reći kako se ostvaruju želje hrvatskog čovjeka iz prekretničkih devedesetih. Vlada ostvaruje sve strateške ciljeve koji su tada bili daleki san – Hrvatska je ponosna članica Europske unije i NATO-a, eurozone i Schengena. To je bila vizija i hrvatskih branitelja i prvog predsjednika i vrhovnika dr. Franje Tuđmana. Hrvatska je danas ponosna, vjerodostojna zemlja, ona koja zna kroz što je prolazila, koja je solidarna s onima koji trpe, rekao je ministar Banožić te zaključio: „Obaveza nam je nastaviti put izgradnje prosperitetne i uspješne Hrvatske i od toga se nikada nećemo umoriti.“

Rekao je to ministar Banožić u prigodnom obraćanju ispred spomenika u Bogdanovcima, koje je bilo mimo službenog protokola, tvrdi Grad Vukovar. U priopćenju poslanom nakon obilježavanja navode da je iz kabineta ministra obrane izvršen pritisak na načelnika Bogdanovaca da u program uvrsti i prigodna obraćanja, kojima, smatraju, ondje nije ni vrijeme ni mjesto.

Pritisak na načelnika Bogdanovaca iz kabineta ministra


"Ovakvom logikom karijerista ne samo da je iskazano nepoštovanje i manjak kulture jer je zapostavljen organizator i domaćin, nego je i kreirana apsurdna situacija da su oni koji nisu bili branitelji, poput g. Banožića i g. Mažara, pozvani govoriti, dok je hrvatskim braniteljima poput g. Tomislava Josića ili g. Stipe Mlinarića bilo zabranjeno obraćanje", priopćio je Grad Vukovar.

U programu koji je izradila Općina Bogdanovci uz polaganje vijenaca bila su predviđena i obraćanja uzvanika, poručili su iz MORH-a.

"Stoga je zlonamjerno i neumjesno govoriti da je u program intervenirano radi osobne promocije ministra obrane Marija Banožića. Ministar obrane poštuje i cijeni hrvatske braniteljice i branitelje i žrtvu koju su podnijeli za slobodu naše domovine. U Vukovaru i Bogdanovcima iskazao je pijetet prema braniteljima i žrtvi Vukovara te smatra kako na dane poput današnjeg u Vukovaru i Bogdanovcima nije ni mjesto ni vrijeme za sitna politikantstva", priopćio je MORH.

Načelnik Bogdanovaca i sam oštro odbacuje tvrdnje Grada da je bilo pritisaka vezano za izmjene protokola.

- Vrlo je bitno da naglasim da je Općina Bogdanovci pod mojim vodstvom organizirala događaj u Bogdanovcima prema nikakvim nalozima niti željama, nego prema godinama organiziranom protokolu s braniteljskom udrugom Bogdanovaca, istaknuo je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun.

Koji se na svakoj godišnjici s pijetetom prisjećaju hrabrih ratnika - hrvatskih branitelja zahvaljujući kojima je tragedija Vukovara prerasla u pobjedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!