Obilježena 20. obljetnica otvaranja mosta dr. Franja Tuđmana

11.05.2022.

17:15

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT

Plenković sudjelovao na obilježavanju 20 godina od završetka radova na mostu dr. Franja Tuđmana

Plenković sudjelovao na obilježavanju 20 godina od završetka radova na mostu dr. Franja Tuđmana

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

U Dubrovniku je održana svečanost obilježavanja 20 godina od završetka radova na izgradnji mosta dr. Franja Tuđmana. Tom su prigodom uručena priznanja predstavnicima investitora, izvođača radova, nadzora te glavnom projektantu mosta. Na svečanosti je bio i premijer koji je nazočio i svečanoj sjednici Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije.


Samo nekoliko dana uoči stote godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, svečano je obilježena dvadeseta obljetnica izgradnje mosta u Dubrovniku, nazvanog upravo po njemu.

- I ovaj most, poput Pelješkog, nije imao punu potporu i razumijevanje svih zainteresiranih strana, prije početka izgradnje, ali nasreću, njegovu svrhu i vrijednost prepoznao je i podržao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, kazao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je izrazio zadovoljstvo u ime Vlade što može obilježiti dvadesetu obljetnicu otvaranja mosta, koja se događa upravo nekoliko dana uoči stote obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika. Simbolika mosta, imena mosta, stvaranje države i njegova gradnja upravo kad smo krenuli na putu prema EU-u, kazao je premijer - važne su faze razvoja Hrvatske. 

- Dvadeset godina od skraćivanja puta da se ne ide kroz rijeku dubrovačku i ova godina kada ćemo konačno svečano otvoriti Pelješki most, koji ne spaja samo Komarnu i Brijestu, koji spaja Hrvatsku, spaja naš državni teritorij jednom i zauvijek su zaista kapitalni, veliki trenuci za jedan narod, poručio je.

Ministar prometa istaknuo je da vrijednost investicija u prometnu infrastrukturu ove Vlade premašuje 25 milijardi kuna te najavio nove ključne projekte za dubrovačko područje.

- To je brza cesta prema zračnoj luci, to je autocesta prema Dubrovniku. Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste rade na tim projektima čija je vrijednost oko tri i pol milijarde kuna, kazao je ministar Oleg Butković

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić poručio je kako svi mogu biti s razlogom ponosni, jer je "ovo godina mostova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji".

Pelješki most fizička je spona, no dok se ne realiziraju svi navedeni projekti, prometna izoliranost i dalje će ostati gorući problem hrvatskog juga.


 

Premijer je nazočio i svečanoj sjednici Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.

Istaknuo je da će ovo desetljeće Hrvatskoj donijeti dosad nezapamćen razvojni iskorak, jer smo, "uz redovita proračunska sredstva EU, osigurali i 'EU iduće generacije' kao velik odgovor Unije na velik izazov koronakrize."

- Konačno ćemo uloviti korak sa zemljama srednje i istočne Europe, koji su u EU ušli bez ratnih razaranja i šteta te bržim institucionalnim koracima i uz veću potporu pretpristupnih fondova. Provedbom razvojne strategije 2030. godine moći ćemo vidjeti koliko smo napredovali, rekao je premijer Andrej Plenković

Župan Nikola Dobroslavić u govoru je, između ostaloga, upozorio na svojatanje hrvatskih književnika te poručio kako je izgradnja zračne luke kod Trebinja ugroza za županiju, zbog blizine izvorišta rijeke Omble.

- Uz pomoć Vlade RH i sredstvima EU gradimo županiju kao regiju čvrsto spojenu s ostatkom matice zemlje i dobro prometno povezanu te geostrateški sigurnu, prosperitetnu turističku i poljoprivrednu regiju očuvanog okoliša i zaštićene kulturne baštine, rekao je Dobroslavić.

Podijeljene nagrade

Na su svečanoj sjednici su podijeljene i nagrade. Županijska nagrada za životno djelo pripala je umirovljenom brigadnom generalu Veselku Gabričeviću. Nagrade za iznimna postignuća u prošlom jednogodišnjem razdoblju dobili su Srednja škola Ivo Padovan" Blato i Omladinski nogometni klub Metković.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Hrvatskoj radioteleviziji - Radio Dubrovniku, a ista nagrada za jednogodišnje razdoblje pripala je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kleinmachnow iz Njemačke.

Iznimno su ove godine dodijeljene i zahvalnice medicinskim ustanovama za izniman doprinos u borbi protiv epidemije COVID-a.

Svečanoj sjednici danas je prethodilo odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskoga rata na groblju Boninovo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!