06:39 / 01.05.2019.

Autor: M.Š./HRT

Obilježene 24 godine od operacije "Bljesak"

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

VRO "Bljesak" prethodio je "Oluji" koja je slijedila tri mjeseca poslije, 5. kolovoza 1995., a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.
Dvadeset i četvrta obljetnica vojno-redarstvene operacije (VRO) "Bljesak" u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija obilježena je danas kod spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine" u Okučanima, gdje su počast poginulima odali suborci, članovi obitelji i prijatelji te najviši predstavnici države, Sabora i Vlade.

- Medved za HRT o akciji Bljesak
- Kako žive Okučani 24 godine nakon Bljeska
- Documenta podsjetila na stradanje srpskih civila; Pupovac nije došao na parastosOperacija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su imale oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a više od 160 ih je ranjeno.


Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području. Nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995., slijedila je "Oluja" kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.Tijekom operacije pripadnici srpskih paravojnih postrojba srušili su zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je u vrijeme najjačih napada na Republiku Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

VRO "Bljesak" je prethodio "Oluji" koja je slijedila tri mjeseca poslije, 5. kolovoza 1995., a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji. 

Na obilježavanju obljetnice "Bljeska" u Okučanima sudjelovali su hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar- Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, izaslanik premijera i ministar obrane Damir Krstičević, ministri unutarnjih polova i hrvatskih branitelja Davor Božinović i Tomo Medved te drugi dužnosnici.

Središnja svečanost na kojoj su pročitana imena poginulih u "Bljesku" popraćena je glazbenim programom, a prošla je bez govora dužnosnika koji su na spomen-obilježje položili vijence, dok su na 51 "kocku vedrine", koje simboliziraju poginule hrvatske branitelje, položene ruže.

Molitvu za poginule hrvatske branitelje i umrle od posljedica ranjavanja u operaciji "Bljesak", te za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu predvodio je vojni ordinariji monsinjor Jure Bogdan koji im je iskazao zahvalnost što su dali život za neovisnost i slobodu Hrvatske.

Grabar-Kitarović: Žalimo za svakom žrtvom

- Danas s posebnim pijetetom i dostojanstveno obilježavamo vojno-redarstvenu operaciju ''Bljesak'' kojom je počelo konačno oslobađanje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske, rekla je hrvatska predsjednica.

Istaknula je kako žali i suosjeća s obiteljima svih poginulih, nestalih i preminulih branitelja. Ustvrdila je da, osim o prošlosti, valja govoriti i o budućnosti te je zahvalila novim naraštajima vojnika i policajaca koji vode brigu o sigurnosti.

Na pitanje o 22 žrtve srpske nacionalnosti u Medarima tijekom operacije "Bljesak", odgovorila je: "Žalimo za svakom žrtvom i pijetet svakoj žrtvi, bez obzira na to koje je nacionalnosti".

Novinarima je odgovorila kako ljudi danas s potpunim pravom očekuju da bude bolje te ocijenila da se stanje stabilizira i ide nabolje. No, smatra, moramo uvijek težiti boljem i rastu BDP-a od barem pet posto i stvarati uvjete da mladi ostaju ovdje ili da se vrate ako su otišli na školovanje ili na rad.

Jandroković: Iskazujemo veliko poštovanje

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u izjavi novinarima da se danas Hrvatska sjeća onih koji su dali život u operaciji "Bljesak" i iskazuje veliko poštovanje.

- Sjećamo se svih koji su dali život u operaciji Bljesak i iskazujemo im veliko poštovanje. Sjećamo se svakog tko je stradao u ratnim zbivanjima. Mi danas obilježavamo pobjedu Hrvatske vojske. Ovo područje bilo je okupirano od velikosrpske vojske. Prisjećamo se svih stradalih, rekao je Jandroković.

Krstičević zahvalio svima

Ministar obrane Damir Krstičević iskazao je zahvalnost svima koji su pridonijeli u Domovinskom ratu, poručivši da je "Bljesak" bio vrhunska operacija Hrvatske vojske pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Božinović: Vrlo uspješno neutraliziran neprijatelj

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da je operacija "Bljesak" izvedena "kirurškom preciznošću" kojom je vrlo uspješno neutraliziran neprijatelj.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!