11:48 / 04.02.2020.

Autor: HRT

Obilne oborine i jak vjetar zahvatili Hrvatsku

Rijeka, foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka, foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema najavama, u Rijeku je stigla obilna kiša uz olujno jugo. Obalu grada zapljuskuju veliki valovi.
Oborine i jak vjetar zahvatili su veći dio Hrvatske. Vremenski prevrtljiv utorak najavili su i meteorolozi na HRT-u.

Prema najavama, u Rijeku je stigla obilna kiša uz olujno jugo. Obalu grada zapljuskuju veliki valovi. Oborine i jak vjetar pogodili su i Zagreb. 

U HAC-u napominju da u nekim dijelovima zemlje pada kiša, osobito u gorskim predjelima uz povremeno jake udare vjetra, pa mole vozače da budu dodatno oprezni.

Ističu kako su sve njihove zimske ekipe na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikrolokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja.

Vozače pozivaju da u zimskim uvjetima ne pretječu ralice na autocestama, brzinu vožnje prilagode trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti te svakako prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

U HAC-u upozoravaju kako im poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme, koji su ujedno opasnost za sve korisnike autocesta, dok zimskoj službi u mnogočemu otežavaju rad.

- U situaciji kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, samim time niti očistiti svoju dionicu, a ne može se niti okrenuti te se stvara kolona, što dovodi do zastoja u prometu, upozoravaju u priopćenju.

U prekidu sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima

Sve katamaranske linije koje povezuju kopno sa srednjodalmatinskim otocima u prekidu su zbog nepovoljnih vremenskih prilika na moru, doznaje se u Jadrolinijinoj agenciji u Splitu.

- Zbog pojačanih udara juga odlučili smo prekinuti sve katamaranske linije prema srednjodalmatinskim otocima do kraja dana, pri čemu se uvečer očekuje pojačana bura na moru, rekla je za Hinu voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić.

Dodaje da se u srijedu očekuje dodatno pogoršanje vremena s višemetarskim valovima, pa će prometovanje trajekata ovisiti o situaciji na moru.

- Pratimo situaciju te ćemo sutra procijeniti i donijeti odluku u vezi s plovidbom trajekata, kazala je Ivulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!