Obiteljski liječnici nisu blagonaklono dočekali novu odluku Stožera

30.10.2021.

17:15

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Leonardo Bressan, dr. med., predsjednik Nadzornog odbora KoHOM-a Primorsko-goranske županije

Leonardo Bressan, dr. med., predsjednik Nadzornog odbora KoHOM-a Primorsko-goranske županije

Foto: HRT / IMS

I četvrti dan u nizu imamo više od četiri tisuće novih slučajeva zaraze. Danas 4547, a posljednja četiri dana u Hrvatskoj je zabilježeno gotovo 18 tisuća novozaraženih. Tako velik porast sve jače steže i naš bolnički sustav. Na Covid odjelima diljem zemlje je 1330 pacijenata, od kojih već 175 na respiratoru. S Covidom je preminulo još trideset osoba. Posebno zabrinjava sve veći udio pozitivnih među testiranima. Od oko 12 tisuća tristo testiranih pozitivno je više od 37%.

Najviše je novozaraženih, njih 936, je u Zagrebu. Splitsko-dalmatinska županija ima ih gotovo petsto, Zagrebačka 412. Primorsko-goranska županija ima 374 nova slučaja, Karlovačka čak 260, Osječko-baranjska 247. U ostalim županijama taj je broj manji od 200, ali i u njima se iz dana u dan povećava. Unatoč pojačanom zanimanju za cijepljenje, u pravu zimu ulazimo sa samo 47% cijepljenih u ukupnom stanovništvu. Jučer je utrošeno oko 11 tisuća doza, od toga je prvu primilo oko 4600 osoba.

Od liječnika obiteljske medicine ministar traži da u roku od 15 dana kontaktiraju sve pacijente starije od 65 godina koji se nisu cijepili. Ako ne uspiju telefonskim putem, imaju rok od 30 dana da ih obiđu s patronažnim sestrama i nakon pristanka cijepe.

- To je na kraju krajeva samo popis lijepih želja ministra, zato što mi više nemamo vremenskih rupa u našem poslu za još nešto dodatno obavljati. Nakon dvije godine to je deplasirano uopće o tome govoriti nama, komentirao je za HTV Leonardo Bressan, dr. med., predsjednik Nadzornog odbora KoHOM-a Primorsko-goranske županije.

Oni su, kažu, u nekoliko mjeseci pozivajući pacijente da se cijepe, obavili više od 6 i pol milijuna telefonskih poziva.

- Mi bi drage volje ponovili tu priču, no svi naši pacijenti moraju biti svjesni toga da mi definitivno 15 dana nećemo uopće biti dostupni za njihove potrebe već ćemo isključivo biti vezani za mali komadić plastike koji se zove telefonski aparat, poručuje Bressan.

Odbijanje cijepljenja morat će upisati u njihov zdravstveni karton. U Hrvatskoj se nije cijepilo više od 267 000 starijih od 65.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!