Objavljen raspored: Iduće srijede štrajk u cijeloj Hrvatskoj i prosvjed!

31.10.2019.

09:17

Autor: M.Š./HRT

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poručuju da će i idući tjedan prosvjedovati. U ponedjeljak su na redu Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija.
Šesnaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama. Nastave nema u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Sindikati poručuju da će i idući tjedan i prosvjedovati, a štrajk se u ponedjeljak nastavlja u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji. Zahtjevaju povećanje koeficijenta od 6,11%. 

-
Aladrović: Razmišlja se o tome da se dani u štrajku plate

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, održali su konferenciju za medije.

- Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak uspješno su završili pregovore za čuvanje fotelja za vođenje i predsjedanje Europskom unijom. To je bila svrha, da sjede u NSK u vrijeme predsjedanja. Očito su obje stranke zadovoljne. Ovih dana očekujemo da Plenković opet postane predsjednik Vlade i pozove nas na sastanak i pregovore te da se počne pregovorati o budućnosti naše domovine, rekao je čelnik NZSH Branimir Mihalinec.

Kažu da su spremni na nove pregovore.

- Odazvat ćemo se na pregovarački sastanak, a ne znamo u kojem danu štrajka će se otvoriti socijalni dijalog i pregovori. Želimo čuti prijedloge Vlade RH, a istovremeno da mi imamo priliku iznijeti naše argumente i prijedloge. Tek nakon završetka pregovora moći ćemo govoriti o nekim konačnim prijedlozima i zaključcima.

Kaže da će sindikati kada se dođe "do zadnje točke u pregovorima", ono što će ostati "zadnje na stolu", to će ponuditi svima zaposlenima u sustavu koji su sudjelovali u štrajku.

- Nećemo tražiti samo stajalište članova sindikata, nego svih koji su sudjelovali u štrajku. O tome kako će tih 60 i nešto tisuća odgovoriti na naše referendumsko pitanje "prihvaćate li ponudu Vlade ili ne", ovisit će nastavak daljnjih aktivnosti.

U štrajku je 93,6 posto ljudi u štrajku u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, iznio je podatak Branimir Mihalinec.

Najavljen prosvjed na Markovu trgu

- Da je cirkularni štrajk dobar model štrajka, dokazuje stalni veliki odziv prosvjetara, kaže sindikalistica Sanja Šprem ističući da je odziv na štrajk u osnovnim školama 96,81%.

- Dijalog nema alternativu, ignorirati socijalne partnere dok je štrajk u tijeku, sigurno nije dobra poruka zaposlenima u sustavu obrazovanja, dodaje Šprem ističući da se oni bore za vlastito dostojanstvo.

- Zahvaljujem i roditeljima i učenicima jer pokazujemo da cijenimo nositelje obrazovanja.

Najavila je da će u ponedjeljak u štrajku biti Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija. U utorak su u štrajku Zadarska i Primorsko-goranska županija. U srijedu u štrajku je cijela Hrvatska.

- Održat će se i prosvjed na Markovu trgu, dakle 6.11. Naziv prosvjeda je "6.11. za 6,11". Prosvjed je prijavljen.

Branimir Mihalinec komentirao je i izjavu ministra Josipa Aladrovića koji je najavio "da idu prema tome da se dani u štrajku plate".

- Pitanje plaćanja ili neplaćanja štrajka je pitanje Vlade RH. Moraju znati kakvu odgovornost preuzimaju s plaćanjem ili neplaćanjem. Mi znamo što ćemo učiniti u jednom i u drugom slučaju.

Hoće li učenici na kraju godine, s ozbirom na štrajk koji bi još mogao potrajati, biti oštećeni za znanje?

- Važno je realizirati određen broj sati za svaki predmet. Prema tome će se voditi svi nastavnici i ravnatelji. Nitko neće biti oštećen niti za jednu jedinicu nastavnu u gradivu.

Mihalinec odbija i navode da se u školama zapošljava po "rođakim ili sindikalnim vezama".

- Sindikati nisu ti koji otvaraju natječaje, koji primaju ljude i zapošljavaju ljude. To apsolutno nije u našim rukama. Pitajte onda Stipića da vam to dokaže. Ja kažem da je to fake news.

Sindikati, podsjetimo, nastavili su u četvrtak cirkularni štrajk unatoč dogovoru HDZ-a i HNS-a prema kojemu bi se iduće godine ipak nešto povećali koeficijenti složenosti poslova.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u srijedu je poručio kako ne zna odakle pravo HNS-u da pregovara u ime sindikata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!