11:44 / 15.09.2020.

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Obljetnica Rujanskoga rata - bitke za Šibenik

-

-

Foto: - / -

U bitki za Šibenik hrvatski su branitelji u rujnu 1991. porazili daleko nadmoćnije srpske agresorske snage, predvođene ratnim zločincem Ratkom Mladićem.
U Šibeniku i okolici obilježava se obljetnica Rujanskoga rata - bitke za Šibenik, u kojoj su hrvatski branitelji u rujnu 1991. porazili daleko nadmoćnije srpske agresorske snage, predvođene ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Spriječili su tako presijecanje Hrvatske na dva dijela. Komemoracija je danas održana u Drnišu, koji je tada okupiran, i u Pakovu Selu gdje su slabo naoružani, ali hrabri branitelji uspjeli zaustaviti oklopljenu kolonu jugovojske.

- Prvi naš rezervni položaj, hajdemo ga tako nazvati, je bio Pakovo selo. Mladić je pao u Pakovu selu odnosno na području Pokrovnika i tu je zaustavljen. Svih pet godina rata, linija se držala, nije se micala - samo smo mi išli naprijed, svjedoči Ivica Aleksić, sudionik Rujanskog rata.

Od koronavirusa umro ratni zločinac Momčilo Krajišnik

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja rekao je kako je rezultat prkosa ovoga kraja formiranje 142. drniške brigade HV-a te odlučnost da se ljudi vrate na svoja ognjišta.

- Jasno da sama brigada nije mogla sve to skupa odraditi, ali tu je bratska 113. šibenska. I zajedničkim snagama prvo su vraćeni Miljevci, a onda nakon Oluje i cijeli drniški kraj, rekao je gradonačelnik Begonja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!