Početak radova na novoj katastraskoj izmjeri na području Petrinje

07.02.2023.

Zadnja izmjena 13:29

Autor: HRT/IMS/V.G.

Početak radova na novoj katastraskoj izmjeri na području Petrinje

Početak radova na novoj katastraskoj izmjeri na području Petrinje

Foto: HTV / HRT

U Petrinji je svečano obilježen početak radova na novoj katastarskoj izmjeri na području grada. Predstavnici Vlade obišli su tom prilikom i objekte koji se konstrukcijski obnavljaju.

- Ovaj posao je prevažan za buduću revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, a posebno grada Petrinje, jer će proizvod koji će nastati, izmjere devet katastarskih općina, omogući brža i jednostavnija ulaganja. Jedan od prioriteta u mom radu bit će nastavak ovakvih aktivnosti diljem Hrvatske jer, nažalost, osnovna evidencija nekretnina u vlasništvu RH, jedinica lokalne i područne samouprave i svih nas jest evidencija katastra i zemljišnih knjiga, a ta evidenacija je u najvećoj mjeri oslonjena na podatke koji su proizašli  iz ovakvog istog rada prije gotovo dva stoljeća. Naši podaci u katastru i zemljišnim knjigama su neažurirani, neusklađeni s terenom i to je često zapreka u investiranju. Kao zastupnik sam inzistirao da Vlada donese desetogodišnji program ubrzane izmjere kako bismo izradili novi katastar i novu zemljišnu knjigu, rekao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva.

- Očekujem da će izvođač posao obaviti u roku zbog potreba građana, gospodarstvenika i potencijalnih ulagača.

Sutra je na Vladi novi Zakon o obnovi, dodao je ministar, kojim je propisano da će prostor zahvaćen potresom biti prioritet u idućim godinama.

Bačić je izjavio da se vodi svojevrsna utakmica s vremenom kako bi ispunili zahtjevne uvjete koji su postavljeni u obnovi petrinjske stare gradske jezgre, a s druge strane oštrim rokom - manje od pet mjeseci.

Očekuje da svi sudionici u ovom projektu naprave maksimalno što je moguće kako bi se obnovio središnji dio Petrinje.

- Pred nama je zahtjevno razdoblje da, ne samo realiziramo sredstva koja su osigurana iz europskih fondova nego da pronađemo način kako u proračunima koji su pred nama realizirati projekt koji je zahtjevan, naglasio je ministar.

Istaknuo je da su značajno pojednostavili procedure i ubrzali rokove i ta činjenica omogućava da se zahtjevni poslovi realiziraju. 

Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinja, rekla je da je riječ o važnom projektu usklađivanja zemljišnih i katastarskih knjiga koji je preduvjet za investicije, a građanima će omogućiti da svoje imovinskopravne probleme riješe besplatno.

- Velika investicija u potpunosti na teret državnog proračuna, preko 38 milijuna kuna i obuhvaća devet katastarskih općina na području Petrinje, rekla je Komes.

Antonio Šustić, ravnatelj Državne geodetske uprave, rekao je da je rok za izvođenje projekta na području Petrinje godinu i pol dana.

- Ukupan program obuhvatit će sva građevinska područja u Hrvatskoj, gotovo 600 tisuća hektara, rekao je.

Godišnji program za 2023. obuhvaća 60 katastarskih općina na području 14 županija, 29 jedinica lokalne samouprave, u vrijednosti 220 milijuna kuna.

- Ovi postupci zasigurno će prdoinijeti ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske, omogućit će privlačenje investicija, 

Otvorenju radova nazočili su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek te župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

Nakon otvorenja radova na katastarskoj izmjeri obišli su radove na cjelovitoj obnovi potresom oštećene zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, radove na Interpretacijskom centru baštine Banovine te na zgradi suda i zgradama na Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu Petrinje koje imaju status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra.

Obuljen Koržinek: Izradili smo program obnove kulturno-povijesne cjeline, sada su počeli radovi


Obuljen Koržinek je, govoreći o aktivnostima Ministarstva kulture i medija i konzervatorskog odjela, istaknula je da su izradili program obnove kulturno-povijesne cjeline, sklopili ugovore s gradom i zajednički proveli natječaje i za projektiranje.

- Sada su započeli radovi, za četiri kuće je završen izbor izvođača, na dvije su počeli radovi, na dvije počinju sljedeći tjedan. Petnaest kuća je završilo kompletnu dokumentaciju i u zadnjoj fazi je nabava radova, a još se završava dokumentacija na 13 kuća", istaknula je ministrica.

Mimo toga, kaže, ostaje pitanje rješavanja nizova koji su nisko valorizirani u gradu, ali je isto tako važno da se sačuvaju u svojim gabaritima. Očekuju, s obzirom na to da je riječ "o zahtjevnim zgradama, ali zgradama male kvadrature", da će sada ti radovi napredovati velikom brzinom.

Što se tiče kuća koje su ostale kao "rupe" u nizovima, a na samom su trgu dvije takve, za njih će se raspisati vjerojatno javni arhitektonski natječaj.

- Važno je da se zadrži cjelina niza i da se zadrže gabariti kako je to slučaj prilikom obnove drugih kulturno-povijesnih cjelina, naglasila je ministrica.

Obuljen Koržinek istaknula je da je financiranje tih kuća ne ide iz Fonda solidarnosti, već nacionalnim sredstvima koja je Vlada osigurala putem Ministarstva.

Odabrali su, kaže, metodologiju koju je Hrvatska primijenila u obnovi Vukovara nakon rata, na isti način se obnovila barokna jezgra. "Pristupili smo svim tim kućama kao ključnim segmentima kulturno-povijesne cjeline i obnavljamo ih temeljem našeg zakona, a nakon toga naravno da će vlasnici dobiti pravo na svoje stambene jedinice", rekla je ministrica.

Gradonačelnica Petrinje Komes kazala je da što više sredstava pokušavaju povući iz Fonda solidarnosti, a u tijeku su zahvaljujući tim sredstvima i radovi na sanaciji cesta kao i projekt vodoopskrbe i odvodnje, projekt koji se nastavlja od prije potresa.

Župan Celjak istaknuo je da je županija aktivna na području Petrinje i ocijenio da obnova ide dobrom dinamikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!