Bačić u Sisku najavio izgradnju 30 višestambenih zgrada

06.02.2023.

Zadnja izmjena 19:22

Autor: P.F./Hina/HRT

Baranko Bačić

Baranko Bačić

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić nastavlja obilaziti potresom pogođena područja. Danas je bio u Sisku gdje je posjetio kontejnersko naselje, gradilište novog odjela Opće bolnice, a obišao je i gradilišta prvih dviju stambenih zgrada koje se konstrukcijski obnavljaju. Odgovarajući na pitanja novinara Bačić je najavio da će prijedlog izmjena zakona o obnovi biti predstavljen u srijedu na sjednici Vlade.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Branko Bačić danas je treći puta od kako je na toj funkciji posjetiti stanovnike u kontejnerskim naseljima u Sisačko-moslavačkoj županiji, kojima je obećao da će biti prioritet kod stambenog zbrinjavanja.

Bačić je počeo posjet Sisku sastankom s tamošnjom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček.

- Prošli smo projekte koji su od važnosti za funkcioniranje grada, i u dijelu komunalne i u dijelu društvene infrastrukture. Posebno je bila zainteresirana za status konstrukcijske obnove višestambenih zgrada u Sisku. Nazočimo prvoj organiziranoj konstrukcijskom obnovi višestambenih zgrada na području Banovine odnosno Sisačko-moslavačke županije. Stoga je ovaj dan poseban u tome što je krenula konstrukcijska obnova višestambenih zgrada u organizaciji države. Mi ćemo nastaviti tim intenzitetom i to je jedan od prioriteta. Radi se o dvije zgrade s ukupno 38 stanova te će to omogućiti povratak građana u stanove, rekao je Bačić.

- Prekosutra je na sjednici Vlade novi zakon o obnovi koji će pojednostaviti procedure i značajno ubrzati obnovu. Nema beze obnove bez brzog protoka zahtjeva sugrađana kroz državna tijela i realizacija, odnosno pristupanje obnovi i izgradnji zamjenskih kuća. Na Vladi će biti i program obnove u dijelu stambenog zbrinjavanja sugrađana koji su u kontejnerima, bilo u kontejnerskim naseljima, bilo u kontejnerima pored svojih obiteljskih kuća. značajan je to broj objekata, ima preko 2500 kontejnera na području koje je stradalo u potresu. To je ogroman izazova da bismo do 1. studenog njima našli primjereniji smještaj. Dotad nije moguće obnoviti toliki broj stambenih zgrada, ali ćemo svima njima naći primjereniji smještaj u jednom od vidova privremenog smještaja ili konačnog smještaja, kao što je zakonom predviđeno, a koji će oblik i način podrazumijevati i biti sadržan u programu koji ću predstaviti na Vladi u srijedu, dodao je.

Podsjetio da je u subotu objavljen javni poziv svim vlasnicima zgrada ili praznih stanova da se jave u Ministarstvo kako bi s njima sklopili sporazum (bit će odmah isplaćeni po uvjetima javnog poziva) i stanove dodijelili onima koji nemaju primjeren smještaj, a na njihovim stanovima ili kućama je crvena ili žuta oznaka.

- Naš je plan je izgraditi 30-ak višestambenih zgrada, najviše u Sisku. Dogovaramo sa županom Ivanom Celjakom te Domagojem Orlićem, koji je šef zavoda za prostorno planiranje, da se utvrde lokacije da se može odmah krenuti u izgradnju zgrada, najavio je Bačić, iako u Sisku nije bila predviđena izgradnja višestambenih zgrada.

Dodao je kako se radi dinamički plan s jasnim rokovima i obvezama pojedinih državnim tijelima te naglasio kako svi moraju dati maksimum kako bi se obnova ubrzala.

Bačić je istaknuo da su zakonskim izmjenama stvorene pretpostavke da APN, koji se dosad bavio POS-ovim stanovima, sada angažira i u tom projektu.

- Nemam čarobni štapić, ali učinit ćemo sve da se odmah krene s projektom, rekao je.

Nakon obnove sisačka bolnica imat će potpuno novi bolnički kompleks


Nakon što je obišao kontejnersko naselje u Petrinjskoj ulici, Bačić je posjetio radilište na dvije višestambene zgrade u Ulici braće Čulig. Riječ je o prvoj organiziranoj konstrukcijskoj obnovi dvije višestambene zgrade s 38 stanova na sisačkom području u organizaciji države. Rok završetka radova je početak listopada.

Najveće gradilište je krug sisačke Opće bolnice "Dr Ivo Pedišić", gdje je za potresa teško oštećeno više bolničkih paviljona. Trenutno je u tijeku cjelovita konstrukcijska obnova zgrade pedijatrije, te nove i stare interne, što se financira iz Fonda solidarnosti EU. Nakon obnove sisačka će bolnica imati potpuno novi bolnički kompleks.

Bačić je sa sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček razgovarao o projektima važnim za funkcioniranje komunalne i društvene infrastrukture grada i statusu konstrukcijske obnove višestambenih zgrada. Najavio je da će velika zgrada u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda sa 150 stanova dobiti prednost, jer većina njenih stanovnika još uvijek živi u kontejnerima.

Ministar je također najavio današnji sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem, kako bi se dogovorili o mogućoj pomoći Turskoj, koja je stradala od katastrofalnog potresa.

U više od dvadeset pet mjeseci, koliko je prošlo od razornog potresa, Bačić je već treći ministar na funkciji od koje se očekuje da napokon ubrza proces obnove.

Smatra kako nema čarobnog štapića i jednostavnog rješenja za obnovu te da je za to potrebno jako puno posla, a prije svega puno dobre volje i suradnje svih sudionika u tom procesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!