Obnova bazilike Srca Isusova: spuštanje kupole ometa loše vrijeme

28.05.2022.

08:47

Autor: Studio 4/P.F./HRT

Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu

Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu

Foto: HRT / HTV

U središtu Zagreba sanira se šteta od potresa. U sklopu obnove planirano je skidanje sjeverne kupole, kape tornja bazilike Srca Isusova koja će se spustiti u njezino dvorište, ali loši vremenski uvjeti, kiša i vjetar, otežavaju tu zahtjevnu operaciju.

 Kako napreduju radovi, u podnevnom Dnevniku HTV-a javila je novinarka Lucija Judnić.

- Ne ide sve prema planu. U 10.30 radnici su po prvi puta podignuli željezničku konstrukciju kojom se treba obuhvatiti kapa tornja no od podizanja se odustalo. Trenutačno se dodatno vari se željezna konstrukcija, obavljaju se posljednje pripreme kako bi se kapa tornja potpuno obuhvatila te ne bi raspala prilikom podizanja, izvijestila je Judnić.

Planirano je da kupola bude spuštena na zemlju oko 11.30, no to se nije dogodilo jer kiša otežava radove te se spuštanje očekuje tijekom dana ako vremenski uvjeti to i dopuste.

Viši konzervator i restaurator Radivoj Jovičić je rekao kako će se najvjeroatnije drvena konstrukcija očuvati u većini ili skoro sva.

Ivana Mišetić
, tajnica Zaklade "Anamarija Carević", navela je kako je dosad za obnovu bazilike prikupljeno oko 4 milijuna kuna, ali da građani uplaćuju donacije i na račun bazilike i župe.

Zahtjevan posao nastoji se obaviti unatoč lošem vremenu, no bit će obustavljen ako zapuše jak vjetar jer je on najveći neprijatelj ovih radova. 

Lucija Judnić razgovarala je ujutro s glavnim inženjerom gradilišta Krešimirom Jukićem i s voditeljom obnove bazilike paterom Damirom Kočišem.

Inženjer Jukić rekao je kako za radove neće smetati slaba kiša koja trenutačno pada. Najbitnije je da ne puše jak vjetar jer bio on mogao obustaviti i odgoditi radove na spuštanju kupole kape tornja. Dodao je kako je za danas planirano spuštanje kape sjevernog tornja, ali ako će se sve odvijati prema planu mogla bi se spustiti i južna.

Pater Kočiš rekao je kako je ovo drugi ozbiljniji zahvat na bazilici. Podsjetio je kako je prvi bio miniranje, rušenje svodova u bazilici koje je jako dobro prošlo.

Palmotićeva ulica zatvorena je za sav promet do ponedjeljka u ponoć, a u bazilici nema do tada euharistijskog slavlja.
Cijeli razgovor u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!