Bazilika Srca Isusova ponovno otvorila svoja vrata vjernicima

21.11.2021.

12:40

Autor: Fabijan Kale/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici

Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici

Foto: Dnevnik / HRT

U zagrebačkoj bazilici Srca Isusova koja je stradala u potresu lani u ožujku od danas se ponovno služe mise. Iako će obnova trajati još nekoliko godina, mnogo je sigurnija za održavanje nedjeljnih misa nego prije potresa, što su vjernici jedva dočekali.


Bazilika Srca Isusova ponovno je otvorila vrata vjernicima. Mise se u njoj nisu služile od potresa u ožujku prošle godine.

- Godinu dana je prošlo otkako su započeli pravi građevinski radovi. Do građevinskih radova smo prikupljali, sređivali dokumentaciju, rekao je Damir Kočiš, voditelj obnove bazilike Srca Isusova.

Prije dva mjeseca miniran je oštećeni svod.

- Sad je napravljena prva faza, to su hitne intervencije gdje smo uklonili oštećene dijelove kao što je svod. Išlo se sanirati sva bitna oštećenja na zgradi, ojačati pojedini dijelovi, rekao je Josip Galić, projektant obnove bazilike Srca Isusova.


- Srce mi je bilo ranjeno kao i srce Bazilike i danas je poseban dan, kaže jedna vjernica.

Do završetka radova proći će još mnogovremena.

- Druga faza je konstrukcijska obnova, treća faza je obnova pročelja i interijera i četvrta faza je šminka. Znači unutar šest godina nadamo se da će se uspjeti obnoviti, kaže Galić.

U bazilici će se služiti nedjeljne svete mise dok će one u tjednu i dalje biti u dvorani u dvorištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!