Obnova na Banovini: stotinjak kuća tjedno

08.11.2021.

20:07

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/P.F./HRT

Obnova na Banovini

Obnova na Banovini

Foto: Dnevnik / HRT

U očekivanju obnove i konačnog povratka pod vlastite krovove, stanovnicima Banovine dodatni je stres nanio najnoviji umjereni potres od 3,1 prema Richteru kod Petrinje. Posebnih dojava o šteti, nasreću, nije bilo. Kako bi što više obitelji do dolaska hladnijih dana imalo siguran dom, intenzivno se radi na obnovi kuća s nekonstrukcijskim oštećenjima.

Na kući Jose Pejakovića iz Petrinje počela je obnova. Uz zelenu naljepnicu i oštećen dimnjak, sam kaže: dobro je prošao.

- Ja nisam ni podnosio zahtjev, jedino je statističar kad je bio stavio zelenu naljepnicu. Nisam nigdje išao jer sam to planirao sam. A oni vele samo nemojte ništa sami, ispričao je Joso Pejaković iz Petrinje.

Nekoliko kuća dalje, kišno vrijeme odgodilo je početak radova na domu obitelji Malbaša.

- Nisam puno čekao, možda mjesec dana. Što se tiče države svaka čast. Država je svoje ispoštovala i ja sam zadovoljan. Ne mogu raditi jer pada kiša, promočilo bi dolje i mogli bi pasti sa krova. Onda je bolje pričekati da prestane kiša i da budu bolji uvjeti za raditi, rekao je Zvonko Malbaša iz Petrinje.

Trenutačno se nekonstrukcijskim radovima obnavlja više od 300 obiteljskih kuća, a završeno je njih 750.

- Mi u ovom trenutku dolazimo, građevinski sektor se oslobađa, na stotinjak kuća tjedno. Kada bi bili idealni uvjeti bilo bi i više, ali nisu idealni uvjeti. Možemo reći da mi i danas preko 50 kuća dnevno dovršavamo na cijelom području. Svaka kuća je jedan osmijeh na licu više i to je bitno, istaknuo je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Kako bi lakše podnijeli zimu i hladnoću, stanovnici kontejnera mogu se prijaviti za preseljenje u primjereniji smještaj.

- Još jednom ćemo ponoviti da se svi ljudi koji nisu u adekvatnom prostoru prijave u centar za obnovu kako bi bili smješteni u čvrste i tople objekte. Nećemo dozvoliti da itko bude u prostoru koji nije primjeren ljudima, naročito u ovim zimskim vremenima, rekla je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Do kraja studenog očekuju se i prvi natječaji za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, ali i otvorenje iščekivane poslovne zove na Sajmištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!