Istraga protiv nasilnika s Platka zbog pokušaja nanošenja teške ozljede

07.02.2023.

Zadnja izmjena 19:42

Autor: HRT

Platak, skijaska staza na kojoj se dogodio incident

Platak, skijaska staza na kojoj se dogodio incident

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Tučnjava na Platku otprije 10 dana dobila je kazneni epilog. Naime, nakon što je policija prvotno bila prekršajno prijavila 5 osoba i slučaj proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu provedeni su dodatni izvidi, na temelju kojih je odvjetništvo odlučilo pokrenuti istragu protiv jednog osumnjičenog zbog kaznenog djela. 

- Radi se o kaznenom djelu teške tjelesne ozljede u pokušaju za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci pa do pet godina. Vjerojatno se radi o mladiću koji je u tučnjavi na Platku nogom udario pripadnika HGSS-a u glavu i pritom ga ozlijedio. Razgovarali smo danas s njegovim odvjetnikom koji nam je rekao da nije siguran radi li se upravo o njegovom klijentu s obzirom na to da su sva trojica mladića iz BMW-a isto godište, javila je novinarka HTV-a Blanka Kukec.

- Razgovarali smo danas i s ozlijeđenim pripadnikom HGSS-a koji nam je rekao da se danas osjeća malo bolje, da i dalje ide liječniku. Također nam je rekao da je pozvan u državno odvjetništvo u Rijeci gdje je dao izjavu. Neslužbeno smo doznali da Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci razmatra privođenje mladića protiv kojeg je pokrenuta istraga, kaže Kukec.

- S druge strane policija i dalje tvrdi da je svoj posao obavila korektno, javila je Kukec. 


- Mi smo o svemu, nakon nekoliko dana doduše, obavijestili posebnim izvješćem ODO. Policija je tvrdila nedvojbeno da se radi o prekršajima iz domene javnog reda i mira, ali je obavijestila i DORH, znači vidjet ćemo što će se dalje odvijati. Ne možemo prejudicirati. Sada dakle, državno odvjetništvo provodi kriminialističko istraživanje, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

- Policija jest bila na stavu i ona je na stavu nakon svih službenih izvješća da se radi o lakšim tjelesnim ozljedama. Ja dopuštam da će netko na to možda gledati na drugi način. Zato postoje istražitelji policijski, istražitelji DORH-a, u konačnici sud koji će o tome dati svoje mišljenje. Vidjet ćemo, nije neuobičajeno da DORH takav policijski prijedlog prekvalificira, da ga potvrdi, da ga odbaci, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


- Nakon što je policija državnom odvjetništvu u Rijeci vezano za incident na Platku poslala izvješće, državno odvjetništvo je nakon analize izvježća odlučilo da je potrebno provesti dodatne izvide kako bi se mogla donijeti državnoodvjetnička odluka, javila je novinarka HTV-a Jelena Tomac.

- Danas su se oglasili priopćenjem u kojem kažu kako su otvorili istraživanje protiv 21godišnjeg hrvatskog državljana zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju. Dakle, iako je policija samo prekršajno prijavila mladiće s Platka, nakon dodatnih izvida, državno odvjetništvo ipak je odlučilo da postoji osnovana sumnja u kazneno djelo što će se sada dalje istraživati, kaže Tomac.

- Paraleno s time, javnost je i dalje, osam dana nakon incidenta, dosta zainteresirana za ovaj slučaj. Za sutra je najavljen i prosvjed u Rijeci kojeg organiziraju riječki Možemo i Unija Kvarnera s porukom - da je potrebno jasno i glasno reći da ne smijemo dozvoliti normalizaciju nasilja u društvu i da ne smijemo dozvoliti da institucije ne rade svoj posao, javila je Tomac.

Tužiteljstvo istražuje nasilnika s Platka 


- Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, vezano za događaj na Platku, otvorilo istraživanje protiv 21-godišnjeg hrvatskog državljanina (2001.) zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 118. stavak 1. u vezi članka 34. Kaznenog zakona, stoji u priopćenju odvjetništva objavljenom na internetskim stranicama.

Riječko tužiteljstvo je tu informaciju objavilo kao dopunu priopćenja od 3. veljače kada je izvijestilo da je, nakon analize zaprimljenog policijskog izvješća, odlučilo da su oko tučnjave na Platku potrebni dodatni izvidi nakon kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka.

Tužiteljstvo je tada izvijestilo da ih Policijska uprava primorsko-goranska nije izvijestila o tučnjavi na Platku u kojoj su ozlijeđene tri osobe, o čemu su saznali iz medija pa je zatražena dostava pisanog izvješća o svemu utvrđenom. Policija je prije objavila da će prekršajno prijaviti petoricu sudionika tučnjave na Platku, a među njima je i 21-godišnjak protiv kojega je sada tužiteljstvo pokrenulo i kazneni postupak.

Tučnjava na Platku se dogodila nakon što su trojica mladića u BMW-u, driftajući po skijaškoj stazi, upali u dublji snijeg i zaglavili se. Zatražili su od jednog pripadnika HGSS-a da im izvuče automobil, a kada im je objasnio da to ne može učiniti, napali su ga i udarali.

Dobio je više udaraca, među ostalim i nogom u glavu te je onesviješten. U pokušaju razdvajanja i smirivanja situacije mladići iz BMW-a, inače MMA borci, udarili su još nekoliko osoba pa je troje ozlijeđenih završilo u riječkom KBC-u gdje je utvrđeno da je riječ o lakšim ozljedama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!