14:43 / 02.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Obrazovni sindikati s ministrom Fuchsom o problemima u sustavu

Foto: Luka Stanzl/HRT

Foto: Luka Stanzl/HRT

Foto: - / HRT

Kao najveće probleme istaknuli su paralelni rad, naknadu za samoizolaciju i zabranu zapošljavanja pomoćno-tehničkog osoblja.
Sindikati zaposlenih u sustavu obrazovanja izvijestili su, godinu dana nakon najdužeg štrajka u povijesti, da je Vlada ispunila sve dogovoreno ali su se nakon štrajka pojavili drugi problemi, o čemu su razgovarali s resornim ministrom Radovanom Fuchsom.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je na konferenciji za novinare da je štrajkom riješena problematika plaća, ali nakon štrajka iskristalizirali su se drugi problemi - paralelni rad online i u školi, te samoizolacija i naknada za samoizolaciju. Upozorili su i na zabranu zapošljavanja pomoćno-tehničkog osoblja u školama, koje je bilo nedostatno i prije pandemije.

Kronični nedostatak pomoćnog osoblja

- Iz osnovnih škola upućen je 791 zahtjev za zapošljavanje, 28 spremačica je zaposleno na neodređeno, a njih 90 na određeno vrijeme. To znači da je osigurano samo 14,9 posto od stvarnih potreba. Prije će završiti pandemija, nego što će Ministarstvo osigurati zapošljavanje ljudi koji su nužni u školama, poručila je. Također je upozorila na problem koji se uvijek javlja pred Božić, kada se zaposlenicima u školama otkazuju ugovori na određeno, kako im se ne bi morala isplatiti božićnica.

Fuchsu su predložili osmišljavanje dodatnih programa za prevenciju stresa i jačanje motivacije učenika i zaposlenika, jer pandemija utječe na njihovo zdravlje i psihu.

Sindikat je proveo online akciju "Zajedno do boljih uvjeta rada u školama", u kojoj je sudjelovalo 511 škola iz 14 županija. U akciji se 96 posto ispitanika izjasnilo da rade duže od redovnih zaduženja, prema pismenim ili usmenim uputama ravnatelja, a 95 posto da zamjene učiteljima nisu plaćene, kazala je Šprem. Istaknula je da je 86 posto ispitanika nezadovoljno stavom Ministarstva da se u slučaju da škola radi po A modelu ne plaća rad s učenicima kojima je propisana samoizolacija.

Redovna nastava, jedina prava i učinkovita

Također, 99 posto ispitanih smatra da su u krizi najviše stradale spremačice, a 86 posto da Ministarstvo ne odgovara na upite, a komunikacija s učiteljima nije dobra. Šprem je također opovrgnula tvrdnje da nema transmisije koronavirusa u školama.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izvijestio je kako je Vlada nakon najdužeg štrajka u hrvatskoj povijesti ispunila sve što je obećala. Na pitanje trebaju li sve škole ići u online nastavu, Mihalinec je ocijenio kako horizontalni pristup nije dobar u Hrvatskoj. Svi pokazatelji govore da je redovna nastava u školi jedina prava i učinkovita, a online nastava nije puni nadomjestak za pravu nastavu, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!