Zagreb: Konačna odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj do ožujka sljedeće godine

12.12.2022.

Zadnja izmjena 11:28

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Obustavljena odluka

Obustavljena odluka

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Visoki upravni sud (VUS) obustavio je u ponedjeljak primjenu revidirane odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, što su pozdravili korisnici dok iz Grada Zagreba poručuju da se zasad ništa ne mijenja jer se sudska konačna odluka očekuje u veljači 2023.

Bitno je napomenuti da se radi o obustavi izvršenja odluke Grada Zagreba o izmjeni mjere roditelj-odgojitelj, a ne o odlučivanju o zakonitosti gradske odluke, istaknuli su iz gradske uprave.

Objasnili su da sama obustava izvršenja izmijenjene odluke trenutno ne mijenja ništa značajno za grad jer prve promjene za korisnike mjere roditelj-odgojitelj nastupaju tek u travnju sljedeće godine.

Na Visokom upravnom sudu se na zahtjev udruga korisnika mjere vodi postupak utvrđivanja zakonitosti odluke grada po kojoj se smanjuju novčana primanja roditeljima odgojiteljima. To je drugi put da udruge traže mišljenje suda o namjeri gradske vlasti da smanji, a potom i ukine tu naknadu.

- Postupak je složen imamo puno činjenica koje trebamo utvrditi. Još trebamo zatražiti očitovanja grada, tako da nikako nije sada prejudicirana odluka da će ova odluka biti zakonita ili ne. To ćemo u postupku na miru riješiti do kraja veljače ili ožujka, rekla je Ljiljana Karlovčan Đurović, sutkinja Visokog upravnog suda RH.

Udruge su prvi put zatražile zaštitu suda na odluku grada po kojoj su se već u svibnju primanja za roditelje odgojitelje trebala biti drastično smanjena, što je sud odgodio presudom u kojoj je istaknuo da korisnicima treba više vremena za prilagodbu, te da im treba osigurati kompenzacijske mjere.  

Udruge roditelja odgojitelja zadovoljne odlukom suda

Stoga je Gradska skupština u rujnu donijela odluku po kojoj bi smanjenje naknade krenulo od 1. travnja sljedeće godine kad bi se naknada smanjila sa 65 posto prosječne bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće.

Iz Gradske uprave dodali su da sud obustavom izvršenja ne prejudicira odluku o zakonitosti.

- Grad Zagreb dao je svoja očitovanja te će po potrebi dati i dodatna očitovanja na traženje suda. Grad i dalje smatra da je odluka Grada u potpunosti zakonita, pravična i u skladu s uputama VUS-a u prethodnom postupku, te vjerujemo da će takva biti i odluka VUS-a o zakonitosti odluke, poručili su.

Pozdravili su i najavu da će odluku o zakonitosti same odluke Grada Zagreba sud donijeti krajem veljače ili početkom ožujka 2023. godine.

Iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja pozdravili su odluku suda.

- Izuzetno smo zadovoljni brzom reakcijom suda, koji je današnjom odlukom spriječio daljnje unošenje nemira među korisnike slanjem novih rješenja koja su zakonski upitna, poručili su u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!