Obveznog vojnog roka neće biti

27.05.2021.

15:50

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je da obveznog vojnog roka neće biti

Premijer Andrej Plenković rekao je da obveznog vojnog roka neće biti

Foto: HRT / IMS

Ministar obrane Mario Banožić nakon međunarodne vojne vježbe u Slunju objasnio je svoju izjavu da se razmišlja o uvođenju obveznog vojnog roka. Pozvao se na istraživanje koje pokazuje da su dvije trećine ispitanika za uvođenje obveznog vojnog roka, ali dodao je da su najčešće motiv bile odgojne mjere, što, kaže ministar, nije dobro jer glavni bi motiv trebao biti osjećaj pripadnosti domovini.

- Načelno bude 500-600 dobrovoljnih ročnika koji se pronađu u priči služenja vojnog roka i dio njih se pronađe u sustavu hrvatske vojske. Treba razmišljati kako povećati broj ljudi koji će ući kao ročnici i na koji način će se povećavati pričuva. Je li to obvezni vojni rok ili nešto drugo - to su teme za razgovor, rekao je.

Na pitanje o uvođenju obveznog vojnog roka, premijer Andrej Plenković danas je u Splitu izjavio da je ministar Mario Banožić i sam već rekao da je krivo shvaćen i da to nije tema.

- Uvođenja obveznog vojnog roka neće biti, kratko je rekao.

Vojna vježba

Na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju održana je Međunarodna vojna vježba "Neposredan odgovor 21": 1500 vojnika, topovi, tenkovi, višecijevni bacači, helikopteri, borbeni avioni i američko oklopno vozilo Bradley zvano "ubojica tenkova" simulirali su bitku.Na vježbi su bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj te ministar obrane Mario Banožić.

- Ovo je vrlo kompliciran i zahtjevan posao. To izgleda ovako jednostavno i efektno, nije utrošeno previše streljiva. Ovo je bila vježba organizacije, a ne razmetanja silom, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović o vježbi, dodavši da je, po njegovu sudu, bila impresivna.

Admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS-a RH, rekao je da, iz onoga što je danas mogao vidjeti, ocjenjuje da je to "čista petica".

- Hrvatski je vojnik jak, vješt i profesionalan. To je očito iz ovoga što ste vidjeli danas, a još je očitije kada radite s njima, ne samo na ovakvoj demonstraciji, nego i kad vidite njihov pristup, rekao je general zbora Christopher Cavoli, zapovjednik američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!