07:58 / 18.03.2021.

Autor: S.M./HRT/Hina

Očekuje se nalaz obdukcije za preminulu osobu nakon cijepljenja AstraZenecom

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je jučer da joj je stigla prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom kod cjepiva AstraZenece u 33-godišnje osobe, koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja.

HALMED i HZJZ počeli su raditi na ocjeni koja će se žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, nakon čega će izvijestiti o ishodu.

HALMED je trenutačno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti, ističe se u priopćenju. Objavljeno je i da će prijava biti upućena i Europskoj agenciji za lijekove (EMA), kako bi se uključila u ocjenu slučaja. Danas se očekuje i zaključak Europske agencije za lijekove o sigurnosti Astrazenekina cjepiva, koje je 20-ak europskih država iz opreza prestalo primjenjivati zbog izvješća o tromboembolijskim komplikacijama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!