10:02 / 17.03.2021.

Autor: Jasna Paro/Vijesti/IMS/B.A./M.Š./HRT

Hrvatska i još pet zemalja izrazile Michelu zabrinutost zbog raspodjele cjepiva

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Premijer Plenković sudjelovao je jutros na konzultativnom videosastanku s predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom, na kojem su bili i ostali potpisnici zahtjeva za uvođenje korektivnog mehanizma radi pravednije raspodjele cjepiva.

Premijer Andrej Plenković na Twitteru je napisao da su razgovarali o ravnomjernoj raspodjeli cjepiva i uspostavljanju korektivnog mehanizma zbog kašnjenja u njegovoj isporuci.

- Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Latvija i Slovenija u srijedu su izrazile zabrinutost zbog raspodjele cjepiva protiv COVID-a u pozivu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, rekao je dužnosnik Europske unije.

Charles Michel, koji predsjeda sastancima na vrhu EU-a, razgovarao je o tome s čelnicima šest zemalja u srijedu.

Dvadeset i sedam veleposlanika EU-a obratit će se s tim u vezi poslije tijekom dana.

- Čelnici su podijelili svoju zabrinutost s (Michelom) zbog mogućih praznina u distribuciji cjepiva između država članica nakon što jedna tvrtka nije ispunila svoju obvezu, rekao je jedan dužnosnik, pod uvjetom da ostane anoniman.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u utorak da on i saveznici iz istočne Europe traže da EU prilagodi način na koji distribuira cjepivo.

Europska unija suočava se s akutnim nedostatkom doza cjepiva protiv COVID-a zbog smanjenih isporuka AstraZenece.

Šestorica čelnika prošli su tjedan uputila pismo šefici EK-a Ursula Von der Leyen i predsjedniku Vijeća EU-a Michelu i upozorili da se distribucija cjepiva ne odvija sukladno broju stanovnika svake pojedine članice, kako je bilo dogovoreno.

Bruxelles je u međuvremenu priopćio da je na snazi tzv. mehanizam redistribucije doza koje neke zemlje nisu iskoristile po sistemu "pro rata" te da je na zemljama članicama da odluče žele li se vratiti na distribuciju cjepiva strogo poštujući metodu raspodjele razmjerno broju stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!