08:29 / 17.03.2021.

Autor: Studio 4/D.M./HRT

Dok se istražuju fatalni ishodi, "građani mahom odbijaju cijepljenje AstraZenecom"

Nataša Ban Toskić i Jelena Krajačić Bucić

Nataša Ban Toskić i Jelena Krajačić Bucić

Foto: Studio 4 / HRT

Od ukupno 14 prijavljenih fatalnih ishoda nakon cijepljenja za njih šest je utvrđeno da nisu uzročno-posljedično povezane s cijepljenjem, za tri nije vjerojatna povezanost, a njih pet je u tijeku obrade, izjavila je u Studiju 4 Jelena Krajačić Bucić iz HALMED-a. Da građani mahom odbijaju cijepljenje cjepivom AstraZenece, potvrdila je Nataša Ban Toskić, iz Koordinacije obiteljske medicine (KOHOM).

Krajačić je objasnila da se stručna skupina HALMED-a i HZJZ-a pri donošenju odluke o pojedinim slučajevima koristi svim dostupnim podacima - težini i ozbiljnosti te prethodnim saznanjima o nuspojavi, vremenskoj povezanosti i mogućem biološkom mehanizmu nastanka nuspojave te bolestima i lijekovima koje pacijent uzima. Tu su i povijest bolesti te svi nalazi kao i eventualni nalaz obdukcije, ako se dogodi smrtni ishod. Ocjena se određuje na temelju povezanosti kao 'sigurna', 'vjerojatna', 'moguća', 'nije vjerojatna' ili je 'nije moguće ocijeniti'. 

Svako se cjepivo ocjenjuje na nacionalnoj razini, razini EU-a i svjetskoj razini. Svaka sumnja na nuspojave se prosljeđuje EMA-i i WHO-u. Zaključak se donosi na nivou Europskog stručnog povjerenstva i ta odluka vrijedi za sve članice EU-a, dodala je. Odluka se može donijeti i za jedan slučaj teške i rijetke nuspojave. U tom slučaju se ona mora navesti u uputama za konkretno cjepivo.

30 posto građana prošli tjedan otkazalo cijepljenje AstraZenecom

Nataša Ban Toskić, iz Koordinacije obiteljske medicine (KOHOM), potvrdila je da je prošli tjedan oko 30 posto naručenih pacijenata otkazalo cijepljenje AstraZenecom. Jednostavno ne bi došli na cijepljenje. Isto tako, dodaje - oni koje smo naručili na cijepljenje mahom su odbijali dolazak i cjepivo AstraZenece. S Pfizerom i Modernom nije bilo nikakvih problema. 

Dodala je kako nije na liječnicima da nagovaraju ljude na cijepljenje. Kampanja postoji, pacijent mora biti informiran, a liječnici su cjepitelji. Da bi sve prošlo u redu, kod građana mora postojati volja za cijepljenjem i cjepivo mora uredno pristizati, kaže Ban Toskić. Naglasila je da će građani biti cijepljeni onim cjepivom kojim žele te da, ako odbiju neko cjepivo, "ne ispadaju s liste" ili "idu na kraj reda". Međutim, što je lista čekanja za neko cjepivo veća - dulje će čekati i nema jamstva kad će doći na red.

Stariji nisu ni pozvani na cijepljenje, a mlađi već primili drugu dozu? 

Rješenje je, dodaje Ban Toskić, centralna baza podataka zainteresiranih i prioritetnih građana i veliki punktovi za cijepljenje. Navela je da ima saznanja da postoje stariji građani iz prioritetnih skupina koji još nisu cijepljeni, a da su neki mlađi već cijepljeni i drugom dozom. To je zato što su se prioriteti određivali po ordinacijama, a ne po županijama i gradovima. Naglasila je kako liječnici neprekidno upozoravaju na probleme i šalju prijedloge, ali su "kod institucija naišli na zid".

Uobičajene nuspojave češće kod mlađih ljudi

- Jako sam dobro povezana sa svojim kolegama i kod cijepljenja nismo primijetili nuspojave vezano za tromboembolijske događaje. Zabilježene su uobičajene nuspojave i to češće kod mladih ljudi - glavobolja, povišena temperatura, bolovi u mišićima ii zglobovima. Slične su nuspojave i prilikom cijepljenja protiv gripe, kazala je Ban Toskić.   

Dosad je ukupno zabilježeno 30 slučajeva povezanih s tromboebolijom nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom. Međutim, dodala je - ima i prijava za ostala cjepiva i za lakše nuspojave. Za Astrazenecu su prijavljena 573 slučaja, za Pfizer 1.015 a za Modernu 96 nuspojava. Naglasila je da se cjepivom Moderne ipak cijepilo najmanje građana.   

Prijetnje liječnicima

- 'Snimamo vas', 'pustit ćemo vas u medije', 'kako ste nam rekli da nema cjepiva za nas', 'sačekat ću vas u mračnoj ulici', samo su neke od prijetnji koje liječnicima stižu telefonom i e-mailom, upozorila je Ban Toskić. Pacijentima je poručila da se liječnici striktno drže uputa regulatornih tijela. Mi nemamo nikakvog utjecaja na to kad ćemo dobiti cjepivo i koje vrste, dodala je.     

Podsjetimo, skupina stručnjaka HALMED-a i HZJZ-a zadužena za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva utvrdila je da plućna embolija koja je uzrokovala smrt 91-godišnje žene nije posljedica cijepljenja AstraZenecinim cjepivom. Da je korist od cijepljenja AstraZenecom i dalje veća od rizika - poručila je i direktorica Europske agencije za lijekove. Rekla je da je ovo ozbiljna situacija koja zahtijeva detaljnu znanstvenu procjenu, a bit će predstavljena sutra. Kazala je da je do 10. ožujka u EU-u bilo prijavljeno 30 slučajeva tromboze nakon što je iskorišteno pet milijuna doza cjepiva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!