Istražni zatvor za svih petero uhićenih u jučerašnjoj akciji

17.11.2021.

09:20

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Djelatnici PNUSKOK-a, arhiva

Djelatnici PNUSKOK-a, arhiva

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor za svih petero osumnjičenike, među kojima su bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin i nekadašnja članice Uprave Agrokora Piruška Canjuga, a koji su uhićeni u utorak u dva kraka istrage DORH-a i Pnuskoka. Istražni zatvor je, uz Alerić Puklin (48) i Canjugu (56), određen i bivšem direktoru Hrvatske lutrije Željku Fadljeviću (46), suprugu nekadašnje tužiteljice Goranu Puklinu (47) i vlasniku tvrtke Fleksbit Tomislavu Gligori (36). Sudac istrage odredio je svim okrivljenicima pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je Gligori i Puklinu određen pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja kazneno djela.


Svih petero okrivljenika, koje Uskok sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, prevezeni su nakon istražnog ročišta u policijski pritvor na zagrebačkim Oranicama.

Hina iz izvora bliskih istrazi doznaje da je Piruški Canjugi određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na samo dva svjedoka - njezinog supruga Zlatka Canjuge te bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića te će bivša članica uprave koncerna biti puštena da se brani sa slobode nakon što se ispitaju njih dvojica.

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Gorana Puklina, kazao je da je u slučaju traženja istražnog zatvora za osumnjičene posebno problematičan utjecaj na svjedoke. 

- Problematični su svjedoci. Mi držimo da oni uopće nistu trebali biti ispitivani na ove okolnosti. Stvorio se neki čudan konstrukt da bi se trebali ispitivati optuženici u slučaju Agrokor da li im je netko dao neku informaciju koja bi im koristila. Moram razjasniti jednu jako bitnu stvar - predmet ovog postupka su informacije koje su bile bitne i relevantne i prenošene u vezi afere tzv. mali Agrokor. Ako čitate u medijima, posebno u jednim novinama, kako se radi o informacijama koje su bile bitne za cijeli taj postupak, to nije istina. Inkriminacija se svodi na ono što se dogodilo u predmetu tzv. mali Agrokor, koji je završio oslobađajućom presudom. To je jedan od spinova koje državno odvjetništvo u ovom trenutku pušta, ali to je važno za znati, kazao je među ostalim odvjetnik Pavasović.

Ravnateljstvo policije je preciziralo da se bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin, koja je do veljače 2019. radila na predmetu "Agrokor", sumnjiči da je optuženoj u tom predmetu Piruški Canjugi preko svojeg supruga Gorana Puklina i znanca Canjugine obitelji dostavljala važne informacije o stanju predmeta i tajnom postupanju Državnog odvjetništva.

Policija sumnja da je bivša tužiteljica nekadašnjoj članici Uprave Agrokora davala upute o načinu i sadržaju obrane te radnjama koje bi trebala poduzeti kako bi izbjegla kaznenu odgovornost.

Alerić Puklin, dodaje policija, sumnjiči se da je Canjugi otkrila kako se u suradnji s PNUSKOK-om provode izvidi te istražuju poslovni događaji i osobe prema kojima su izvidi usmjereni, naglašavajući pritom intenzitet provedenih izvidnih radnji. Na taj način, ističe Ravnateljstvo policije, Alerić Puklin je na poticaj Piruške Canjuge, a posredstvom i uz pomoć supruga Gorana Puklina, omogućila ometanje i sprečavanje procesuiranja kaznenih djela u predmetu "Agrokor".

USKOK: Tajni partneri Fleksbita prilagođavali natječaj Hrvatske lutrije

USKOK je, objašnjavajući detalje drugog kraka istrage, precizirao da se Gorana Puklina sumnjiči da je Gligorinoj tvrtki Fleksbit, u kojoj je bio tajni suvlasnik, sređivao poslove s Hrvatskom lutrijom preko bivšeg direktora Sektora logistike te državne tvrtke Željka Fadljevića, a za kojeg tužiteljstvo tvrdi da je također bio tajni partner u Fleksbitu. Tužiteljstvo je izvijestilo kako Fadljevića sumnjiči da je Gligorinu Fleksbitu u postupcima javnih nabava osiguravao status jedinog valjanog ponuditelja omogućavajući mu dobivanje i ugovaranje poslova s Hrvatskom lutrijom.

Pritom su, dodaje USKOK, Fadljević, Gligora i Puklin dogovarali kriterije za bodovanje dostavljenih ponuda i prilagođavali natječaj profilu i certifikatima stručnjaka Fleksbita kako bi ta tvrtka bila jedini ponuđač koji je zadovoljavao tražene uvjete. Na taj način je, preciziraju USKOK i policija, Hrvatska lutrija kao investitor Fleksbitu dodijelila javne nabave IT usluga u vrijednosti od 8,2 milijuna kuna.

Malverzacije sa studentskim ugovorima

Uz to, Gorana Puklina se sumnjiči da je kao šef marketinga jedne tvrtke od prosinca 2018. do ožujka 2019. angažirao četiri studentice da u zagrebačkom Studentskom centru preuzimaju ugovore o obavljanju studentskog posla u kojima će tu tvrtku navesti kao poslodavca. Puklin je zatim, tvrde USKOK i policija, djelatnicima računovodstva lažno prikazao da su studentice po njegovu nalogu obavile administrativni posao, na temelju čega je tvrtka posredstvom Studentskog centra isplatila studenticama ugovorene honorare, a koje su mu predavale u cijelosti ili umanjene za 300 kuna.

Na taj način je Puklin, ističe tužiteljstvo i policija, pribavio materijalnu korist od 19.400 kuna, dok je tvrtki nanio štetu u ukupnom iznosu od 23.600 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja petero osumnjičenika je predano pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu USKOK-u koji je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!