Milanović napao DORH i USKOK

16.11.2021.

14:25

Autor: HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

- Ovo je blamaža za DORH i potpuno je očito da su koristili vještaka kojega nisu smjeli koristiti. Postupak bi trebao krenuti od početka. I tajming je interesantan. Rade nešto kako bi nešto prikrili, izjavio je predsjednik Zoran Milanović komentirajući uhićenja bivše zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirele Alerić Puklin i njezina supruga Gorana Puklina te Piruške Canjuge. 

Predsjednik je podsjetio kako je samo prije dva dana došlo do zabrinjavajućih izjava voditeljice Europskog ureda u Zagrebu, bivše ravnateljice USKOK-a Tamare Laptoš i njezine nasljednice Vanje Marušić o pitanju je li istraga protiv Gabrijele Žalac držana u ladici, nakon čega je OLAF preuzeo istragu.

- Netko od njih dvije govori neistinu. Ako to govori Laptoš, onda je treba pitati 'zašto', iako za to ne vidim razlog. Ako DORH govori neistinu, za što ima razloga i motiva, onda moraju otići - odmah. I nek mi slučajno netko ne kaže da je ovo pritisak na pravosuđe. Ovo je pritisak na jetru i gušteraču građana. Ono malo povjerenja što postoji u pravosuđe, razbijeno je kao kineska vaza, naglasio je Milanović. Slučaj Gabrijele Žalac okarakterizirao je "nezabilježenu pljačku EU fondova od samog vrha". Dodao je kako DORH na tom slučaju nije radio ništa jer vjerojatno nekoga štiti. 

- Priopćenje je ravnateljica USKOK-a dala preko YouTubea. Što nemaju dužnost odgovarati građanima? Što su zaštićeni kao Papa?, upitao je Milanović. Smatra da je u predmetu "Agrokor" napravljena "katastrofalna i neobjašnjiva greška angažiranjem vještaka koji je bio u dubokom sukobu interesa". Smatra da je to bilo "doslovno servirano Todorićevoj obrani". 

"Netko ne govori istinu, ili Marušić ili Laptoš"

- To je monokratski sustav. Oni su kao vojska, to nije Sud. Suci sude neovisno, a čelna osoba DORH-a je vrhovni zapovjednik, odlučuje o svemu i ne polaže račune nikome, kazao je Milanović te dodao: "Neću se baviti načelnikom kad postoji problem sa zamjenikom ministra i ministrom".

Sve ide istom vertikalom, to je sustav u kojem na kraju odlučuje jedna osoba kod koje se svi podaci slijevaju. "To je nekad Bajić, onda Cvitan pa sad ova zadnja osoba za koju sam upozoravao na kakav je način došla i u kakvim okolnostima, temeljem namještenog javnog poziva, koja se u životu nije bavila kaznenim pravom", rekao je Milanović pritom misleći na glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek.

- Imamo bivšu šeficu USKOK-a koja je ko za vraga došla na čelo OLAF-a, ona je preuzela predmet nakon što DORH dvije godine nije radio ništa. Netko očito ima interes da se to zataška. Onda još i ravnateljica USKOK-a daje izjavu na You Tubeu gdje, neću reći laže, ali ne može biti istina ono što je rekla. Netko govori totalnu neistinu - ili Marušić ili Laptoš, rekao je Milanović. 

Bez COVID potvrda na Pantovčaku 

Upitan za COVID potvrde na na Pantovčaku, kazao je kako će "oni raditi po svome i neće maltretirati ljude".

- Moja tajnica nije cijepljena ili je u međuvremenu. Ali je rekla da se neće cijepiti. To je starija žena. Nema šanse da ćemo maltretirati ljude, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!