Očevi u borbi za svoja roditeljska prava

15.10.2018.

14:35

Autor: D.M./HRT

default error photo
Na ovaj problem u Studiju 4 upozorili su psiholog Bojan Klapčić odvjetnik Hrvoje Jukić - članovi Hrvatske Udruge za ravnopravno roditeljstvo.
Osim što raste broj razvoda raste broj očeva koji ne mogu realizirati svoja roditeljska prava ili su za njih zakinuti nerijetko čak i obespravljeni. Procjenjuje se kako je čak 30% razvoda konfliktno što znači da jedan od roditelja vlastitom djetetu uskraćuje njegovo pravo, a nerijetko se događa čak i zlostavljanje djeteta. Na ovaj problem u Studiju 4 upozorili su psiholog Bojan Klapčić odvjetnik Hrvoje Jukić - članovi Hrvatske Udruge za ravnopravno roditeljstvo.

"Sustav bi trebao funkcionirati na 'rincipu prazne ploče'. Često je ta ploča već ispisana stereotipima. Svaki je razvod braka specifičan, specifični su odnosi i način ponašanja na temelju kojega suprižnici rješavaju svoje odnose dalje", kazao je Bojan Klapčić. "Svi su razvodi konfliktni. Zakon bi trebao propisati da se kod svih razvoda postupa obzirno i da se u startu prikupe sve informacije kako bi se donijela odluka. Prvenstveno misli na mentalno zdravlje obaju roditelja i djeteta. Danas započne postupak, pa se on zakomplicira i odluka se donese tek nakon nekoliko godina", dodao je. A svi zbog toga pate, uključujući i Centar za skrb. Upitao se: zašto početna pozicija za rješavanje na bi bila negdje na sredini.

Hrvoje Jukić upozorava kako roditelji u međusobnoj borbi u većini slučajeva koriste djecu kao oruđe i sredstvo ucjena kako bi dobili neke svoje benifite. Nije želio ni hvaliti ni kuditi djelatnike Centra, međutim, smatra - u svakom slučaju bi se trebalo pristupiti pojedinačno i ozbiljno i da ljudi unutar Centra za srb imaju jednak pristup. Posebno upozorava na čest princip 'linije manjeg otpora': "Dajte dijete majci pa ćemo vidjeti".

Napomenuo je i kako se često manipulira institutcijom 'Sigurne kuće'. "Za osudu je svako nasilje, fizičko, emocionalno i ekonomsko. Nasilje nije uvjetovano rodom i nisu nasilnici isključivo muškarci, iako do točne brojke nismo još došli", rekao je Hrvoje Jukić. Pozvao se na istraživanje Bojana Klapčića prema kojemu se odnos nasilnika žena i muškaraca približava odnosu 50:50. Dodao je kako sigurne kuće imaju svoju proceduru i kriterije - najprije zaštite žrtvu, a nakon analize vidi se je li postupanje bilo opravdano.

Na pitanje, ako su muškarci više fizički - jesu li žene emotivni zlostavaljači sugovornici su se složili - "I jedno i drugo". Bojan Klapčić je rekao kako se zlostavljanje muškarca i žene razlikuje samo u "količini kreativnosti i manipulacije". "Zlostavljači mogu biti beskrajno manipulativni, mogu okrenuti sustav, povući u veliku nevolju i sebe i djecu. Velik problem mogu napraviti već i počeci mentalnih smetnji kod jednog roditelja", kaže Bojan Klapčić. Djeca uvučena u takvo nešto imaju poteškoća u fizičkom i psihičnm razvoju, imaju problema sa socijalizacijom, disfunkcionalna su.

"Stilovi i načini postupanja mukarca i žene zlostavljača su gotovo jednaki - samo je pitanje koliko će toga izaći na vidjelo. Muškarci se pogotovo tuže na novi oblik zlostavljanja - otuđivanje. Nema ga u protokolu ni u zakonu. "Uskraćivanjem djetetu drugog roditelja - vi to dijete zlostavljate", kazao je Bojan Klapčić. Hrvoje Jukić je pritom dodao kako je psihičko zlostavljanje jako teško dokazati u nekom postupku. "Vrlo se često psihičko zlostavljanje događa godinama. Isfrustirana osoba u nemoći digne ruku na partnera - i onda ta osoba postaje nasilnik, a pitanje je je li žrtva ustvari zlostavljač", kazao je Jukić napominjući kako ne aludira na muško ili žensko.

"Zdrave osobe ne ulaze u fizičke sukobe. Kad bi postojao sustav rane dijagnoze, unaprijed bi znali postoji li mogućnost da ta osoba u budućnosti postane zlostavljač", smatra Hrvoje Jukić. Kad zdrava doza 'narciosoidnosti' prijeđe granicu - tad možemo govoriti o narcističkom poremećaju ličnosti - a to je egocentrizam na 'n' potenciju i izrazito je izražen kod manipulativnih osoba. Imate mračnu trijadu - psihopatija, manipulativnost i egocentričnost. Iako su osobe s tim poremečajima vrlo često izrazito inteligentne - nije teško postaviti dijagnozu", kazao je Bojan Klapčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!